Прокуратурата повдигна обвинение срещу Дивизиева

Прокуратурата повдигна обвинение на ръководителя на политическия кабинет на Пламен Орешарски Мария Дивизиева. Самата тя заяви, че става въпрос за недоразумение и я обвиняват за период, в който тя не е била в управлението.

На Дивизиева не й е взета мярка за отклонение. "Обвиняват ме в престъпление по член 248, ал. 3, че съм помагала и умишлено улеснила полковник Петър Петков да представи неверни сведения по програмата", каза Мария Дивизиева, която дойде в сградата на ДАНС с адвокат Даниела Доковска.

Според Дивизиева става дума за някакво доста сериозно недоразумение. "Включително ме обвиняват за период от време, в по-голямата част от който аз не съм била на тази позиция като зам.-министър и ръководител на управляващия орган на оперативната програма. Надявам се това недоразумение бързо да бъде изчистено и прокуратурата много бързо да си свърши работата – обективно и безпристрастно. Няма нужда да казвам – не съм извършила престъпление. Както аз така и колегите ми сме вършили работата си абсолютно законосъобразно, професионално", каза тя и благодари на колегите си за огромните усилия, които са положили тази оперативна програма да бъде най-успешната за този период от време.

Периодът е от 29 април 2009 г. до 26 ноември 2009 г. като аз си тръгвам от министерството през юли 2009 г., подчерта тя. "Смятам, че става дума за някакво недоразумение, защото е абсурдно, след като не съм на тази позиция как мога да улеснявам престъпление, не разбирам. Едва ли си мислите, че при напусната позиция, при друго управление бивш зам. – министър може да извърши каквито и да е било действия", подчерта тя.

Дивизиева е категорична, че абсолютно никой не я е карал да прави нищо. "Програмата е управлявана абсолютно професионално, съобразно нашите вътрешни правила и съобразно всички норми", подчерта Дивизиева и посочи, че всичко по проекта, което е имала да каже, го е казала и на прокуратурата в качеството й на свидетел. До този момент тя е разпитвана 3 пъти през 2013 г. и тази година. На нея не й е известно и тя не е запозната да е имало по проекта инсцениране на обществени поръчки, както твърди прокуратурата. През медиите прочела и за информация за документи подписвани със задна дата. "Не съм виждала такова нещо и не съм запозната да има такива документи", каза тя.

Мария Дивизиева е категорична, че не познава Веселин Пенгезов и не е имала никаква среща с него, тя не познава и полк. Петър Петков. "По този проект съм била информирана и държана в течение от колегите си както всички други 400 проекта", допълни тя и подчерта, че подхожда с абсолютно доверие към нейните експерти и е убедена, че те са си вършели съвсем професионално работата.

Тя каза, че е коментирала случващото се с премиера и на този етап решили, че "продължавам и нямам основания за нещо друго". "Исках да се запозная с обвиненията, за да съм абсолютно категорична, че по никакъв начин няма това да предизвика някакво съмнение затова излязох в отпуск, оттук нататък разбира се предстои да взема решение", каза тя.

Самата Дивизиева остави изводите за случващото днес на журналистите. "Аз искам първо да се запозная с делото, за да мога конкретно да направя какъвто и да е извод и какъвто и да е анализ", заяви тя и подчерта, че се надява прокуратурата да си свърши работата както трябва и съвсем скоро името й да бъде изчистено.

От прокуратурата съобщиха, че Мария Дивизиева е съдействала чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието и отстраняване на спънки. От държавното обвинение съобщиха, че са уведомили председателя на ДАНС за повдигнатото обвинение с оглед допуска до класифицирана информация на Мария Дивизиева.

Началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева бе призована от прокуратурата да се яви днес в сградата на ДАНС за повдигане на обвинение. Това е втора призовка за Дивизиева, след като на 28 април, когато първата бе занесена в Министерския съвет, се разбра, че тя е в отпуск.

На 28 април Дивизиева заяви, че няма притеснения, че е изпълнявала задълженията си професионално и законосъобразно. "Вярвам в обективността и безпристрастността на разследването". "Днес бях призована по телефона и тъй като съм в отпуск извън София впоследствие призовката получи моят технически сътрудник. Ще бъда в отпуск до изясняване на твърденията по случая", каза тогава Дивизиева.

На същата дата на висшите съдии Веселин Пенгезов и Петър Петков бе повдигнато обвинение за злоупотреба с евросредства, като Пенгезов е с 4 обвинения.

Разследването е от 2010 г. за проекта "Информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет" и е спечелен от Военно-апелативният съд, когато Пенгезов е бил негов председател. Стойността му е за над 730 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв. Пенгезов е бил проверяван във връзка с изхарчените европари и след финансов одит му е наложена глоба от 5000 лв. Впоследствие обаче и тя била отменена от съда. Самият Пенгезов разказа, че производството е образувано по донос на тогавашния вътрешния министър Цветан Цветанов.

След като Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинения на двамата бивши съдии Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искания за временно отстраняване от длъжност на обвиняемите полк. Петър Петков, председател на Военно - апелативен съд – София и Веселин Пенгезов – председател на апелативен съд гр. София.

Станете почитател на Класа