СГС: Няма доказателства за умисъл на Енимехмедов да умъртви Доган

СГС прие, че с деянието си обективно Октай Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Ахмед Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган. Това се казва в мотивите на съда, който приема за недоказано обвинението в опит за убийство на Доган.

Съдът посочва свидетелски показания, които са категорични, че Енимехмедов е заявил намерение да стресне и унизи Ахмед Доган, но не е признал желание да го убие.

На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 години и 6 месеца Октай Енимехмедов. Енимехмедов беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

За да заключи, че Октай не е могъл да причини смъртта на Доган, СГС посочва в мотивите си, че е съпоставил заключението на комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза с техническите експертизи, установяващи разстоянието, от което подсъдимият се е опитал да възпроизведе изстрел срещу Доган и свидетелските показания.

Съдът подробно излага и основанията си за този извод: По отношение на разстоянието между оръжието и Доган по делото има различни доказателства – свидетелски показания, видеозаписи, заключения на технически експертизи, измерили разстоянието на различните кадри от деянието.

По отношение на това, дали подсъдимият е целял изстрелът да бъде произведен непосредствено до уязвима част от главата на Доган – от упор или до 1 см/от каквото разстояние според експертите единствено е възможно причиняване на смърт/, съдът намира, че действията на подсъдимия не съдържат достатъчно данни за наличие на именно такова намерение. Видно е, че при първоначалния опит за изстрел действията се развиват изключително бързо и Доган не е имал време да реагира, съответно да се предпази.

В мотивите се казва и че от извършеното деяние от подсъдимия не може да се изведат категорични данни, че е съзнавал, че може да причини смъртта на Доган и е целял това. Газовото оръжие не е създадено, за да причинява смърт. При употребата му е възможно причиняване на такава, но при строго определени обстоятелства, свързани с дистанцията, локализацията и направлението на изстрела. От действията на Енимехмедов не може да се направи извод, че е целял да произведе изстрела срещу Доган при обстоятелства, при които е възможно причиняването на смърт. За намеренията му най-добре се съди от положението на пистолета спрямо Доган при първия изстрел. То е около 20 см, разстояние, от което с газов пистолет не може да се причини смърт, се казва в мотивите.

В мотивите се казва, че подсъдимият отрича да е съзнавал, че с действията си може да причини смъртта на Доган. Подсъдимият е целял да сплаши и унизи Ахмед Доган, както да предизвика широка обществена реакция срещу него, но не и да го убие.

БГНЕС припомня, че на 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 години и 6 месеца затвор Октай Енимехмедов. Той е признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

СГС определи и присъда от 3 години за хулиганска проява, но бе взета предвид по-високата присъда и затова ще излежава 3,6 години. Също така съдът определи Енимехмедов да заплати разноските по делото в размер на 7 477 лева. По-рано в същия ден прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Ахмед Доган.

По делото за свидетелства на два пъти се яви бившият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров. Преди да дойде в съда той беше обявен за издирване заради неявяването си на предишните заседания по делото. По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателя си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебна експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболяване – тежка депресия.

На 19 януари 2013 г. на VIII-а Национална конференция имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за който от дни вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста. В един момент млад мъж с пистолет се появи на трибуната. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си, и го насочи в главата на Доган. Пистолетът обаче засече и само щракна, върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Станете почитател на Класа