Първа оправдателна присъда за Цветан Цветанов

Бившият вътрешен министътр и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов чу първата си оправдателна присъда в понеделник, след като Софийският градски съд (СГС) го намери за невинен по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева. Прокуратурата твърдеше, че той е отклонил въпросните средства от бюджета на силовото ведомство и в нарушение на закона е разпоредил да бъдат изплатени на ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинителния акт, 12 000 лв.са получени от Тодоров под формата на заплати за времето, в което през 2011 г. се е намирал в следствения арест. Освен това Цветанов бе обвинен, че след отнемането на допуска до секретна информация на Тодоров, той не е отстранил антимафиота, въпреки че е бил длъжен да го направи по закон. Така бившият министър му дал възможност да пусне молба за освобождаване от МВР, вследствие на което е получил обезщетение от още над 38 000 лева със санкцията на Цветанов, пледира миналата седмица Софийската градска прокуратура (СГП) и поиска политикът да бъде осъден на 5 години затвор.

Никога не съм смятал, че невинен може да бъде осъден... Затова, заедно със защитата, винаги съм смятал, че съм невинен. Аз искам да запазя една по-добра дипломатичност, разбира се, нека да изчакаме, защото има три инстанции", бе първият коментар на Цветанов, след като чу решението на съдия Десислав Любомиров. Нека да съхраним институциите. Скъпи журналисти, много са били случаите, в които съм говорил. Проследете хронологията на всичко, което ми се случи на мен, и ще си дадете отговор на това, което искате от мен да чуете", добави той, намеквайки за пореден път, че образуваните срещу него дела били плод единствено на политическа репресия. Защитникът му Менко Менков добави, че очаква по същия начин да завършат и останалите производства срещу Цветанов, "защото българският съд винаги е бил на нужното ниво, за да отсъжда безпрестрастно".

"По всички дела очакваме оправдателни присъди, абсолютно безкомпромисно. И съм напълно спокоен за решенията на съдебните състави, защото фактите към този момент, сочат, че Цветанов не е извършил престъпленията, за които го обвиняват", заключи юристът пред съдебните репортери.

Делото бе разгледано от първата инстанция само в рамките на две заседания, след като Цветанов поиска да се възползва от бързата процедура, отказвайки се от разпитите на повечето свидетели на обвинението.

През цялото време адвокат Менков, твърдеше, че клиентът му не е имал друг избор освен да изплати възнаграждението, а след това и обезщетението на Тодоров, тъй като той не е бил лишен от това си право, защото е бил разследван, а не с влязла в сила присъда.

Тази седмица се очаква СГС да насрочи заключителното си заседание по още един процес срещу Цветан Цветанов – за шестте му резолюции "Не!!!", които поставил върху разрешения на съда за използването на специални разузнавателни средства спрямо Орлин Тодоров.

По този казус вече всички свидетели бяха разпитани и се чака получаването само на справка от прокуратурата във Велико Търново за това дали постановлението за образуване на разследване срещу Тодоров предхожда разрешенията за СРС-та или не. След това ще започнат и пледоариите. Следващото заседание бе насрочено за 29 май, като съдия Тони Гетов коментира, че това е доказателство, че ходът на делото не е съобразен с евризборите.

Цветанов е подсъдим още за неупражнен контрол над мобилното подслушване в МВР, но Градският съд все още не е дал ход на това дело. Въпросният казус се очаква с най-голям интерес, тъй като именно той даде началото на проблемитена Цветанов с правосъдието. Първоначално се смяташе, че бившият МВР-шеф ще бъде обвинен за незаконно подслушване, но такива доказателства така и бяха намерени.

Станете почитател на Класа