Скандал в позорната клика на Прокопиев! Пет години затвор заплашват дясната му ръка Йово Николов заради палат за 2 млн. евро

Скандал в позорната клика на Прокопиев! Пет години затвор заплашват дясната му ръка Йово Николов заради палат за 2 млн. евро
  • Автор:  classa.bg
  • Дата:  
    10.02.2016
  • Сподели:

Пет години затвор грозят отговорният редактор на „Капитал“ Йово Николов заради бетонирания миден плаж край Созопол. Специализираният отдел на Върховната касационна прокуратура започна проверка по сигнала на председателя на „Екогласност“ Емил Георгиев за унищожените от журналиста скали на далян „Чайка“ по чл. 278в от Наказателния кодекс. Проверката е възложена Окръжна прокуратура-Бургас, която пък е длъжна периодично да докладва на ВКП за хода на проверката.

„Удовлетворен съм, че ВКП се произнесе толкова бързо по сигнала. Това дава надежда, че правната ни система най-после ще се справи с хората, които системно рушат околната среда. Ако прокуратурата в Бургас обаче погледне през пръсти по този въпрос, ще сезираме всички отговорни институции в Брюксел. Дошло е време да се потърси сметка на тези, които унищожават природата на България“, каза Емил Георгиев.

Като собственик на имот на първа линия на морето край Созопол Йово зверски е бетонирал красивите скали на далян „Чайка“, но досега се чувстваше недосегаем за строителните закони.  Палатът на Йово Николов е оценен сега за над 2 млн. евро и прави достъпът до плажа на далян „Чайка“ край Созопол напълно невъзможен откъм брега. Имотът е придобит на изключително ниска цена, нетипична за черноморското крайбрежие.

Припомняме, че имотът е купен през 2002 г. за цели 0,69 лв на квадратен метър.  Тогава се образува гражданското дружество "Колокита”, в което съдружници са Иво Прокопиев, Филип Харманджиев и Йово Николов -  радетели за усвояване на защитената едноименна зона, намираща се на площ от 650 дка между Созопол и къмпинг "Каваците”.

Зоната е обявена за защитена през 1970 г. от Министерство на горите и горската промишленост (зап.№1754/16.06.70), с мотиви запазването на намиращите се там изключително красиви многобройни фиорди и скални образувания, които предизвикват голям интерес на българските и чуждестранните туристи.

Докато Филип Харманджиев закупува земята си за около 49 стотинки на кв. метър, то журналистът Йово Николов качва цената на 69 стотинки, а собственикът на "Икономедия" Иво Прокопиев стига "космическите” около 2.00 лева на кв. метър.

През 2012 г. стана известно, че Иво Прокопиев и Ф. Харманджиев са приватизирали улица, която е била предвидена за преминаване на граждани и с това достъпът до морето е станал невъзможен. Същото е сторил и Йово Николов в района на далян "Чайка”, но е успял да надмине работодателите си по начина на застрояване. Надминал ги е както с превишаване на процента на застрояване, така и с размера на застроената площ, и с количеството бетон, излят на скалите. Достъпът до красивия миден плаж на далян "Чайка” е невъзможен, тъй като има бетонна пътека обозначена като „частна“.

При справка в община Созопол е установено, че няма специализиран устройствен план по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и не е предвидено застрояване на брегоукрепителни, брегозащитни и други съоръжения, както и строежи на морския бряг.

Междувременно стана ясно, че аверът на собственика на „Капитал“ Иво Прокопиев, е тръгнал уверено по стъпките на алкохолизирания писател Калин Терзийски. Освен разследването, което се води срещу него, малко преди Коледа Николов беше напуснат внезапно от съпругата си Ива Петрони. Петрони, която е директор на политическия кабинет на културния министър Вежди Рашидов е лудо влюбена в зам. министъра на културата Боил Банов. Връзката им е сериозна и двамата вече почти живеят заедно.

Една от последните публични изяви на скандалния журналист е на парти, посветено на „Златните години на в. „24 часа“. На партито, организирано във ведомствения ресторант на социологическата агенция „Галъп“ били събрани всички изявени пера на вестника от времето, преди той да бъде продаден на ВАЦ. Николов обаче се появил в късните часове и бил вече очевидно свръхпочерпен. Бившите му колеги се опитвали да разговарят с него, но това се оказало мисия невъзможна.

Шокът обаче бил пълен, когато неадкватният Йово Николов се заключил в тоалетната на заведението и се наложило охраната да разбива вратата, за да бъде изваден от там.

Станете почитател на Класа