Прокуратурата обвини пред спецсъда ексминистрите Трайков и Дянков и бизнесмена Прокопиев

Прокуратурата обвини пред спецсъда ексминистрите Трайков и Дянков и бизнесмена Прокопиев
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    06.12.2017
  • Сподели:

Те са обвинени в безстопанственост за милиони при продажбата на държавния пакет акции в електроразпределителното дружество EVN

 

 

Точно месец след като делата срещу корупцията по високите етажи на властта бяха прехвърлени в Специализирания наказателен съд, прокуратурата внесе и първия си обвинителен акт.

 

 

Той е срещу бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев за продажбата на държавния пакет акции в електроразпределителното дружество EVN.

 

След като Софийският градски съд върна обвинителния акт на градската прокуратура за отстраняване на съществени нарушения, довели до ограничаване на процесуални права на обвиняемите. А те – освен Трайков, Дянков и Прокопиев, са и Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев от инвестиционния посредник „Булброкърс“, съобщи БНР.

 

Прокуратурата, която ги обвинява в безстопанственост за милиони, протестира прекратяването на делото пред Софийския апелативен съд. Това обаче се случи след 5 ноември, откогато – освен съд за организираната престъпност, Специализираният наказателен съд стана и съд за т.нар. корупционни дела срещу дълъг списък от категории лица, включително и бивши министри, каквито са Дянков и Трайков.

 

Миналия понеделник апелативните съдии отказаха да разгледат прокурорския протест, именно заради промените в законодателството. Точно шест работни дни отне на прокуратурата да преработи и внесе обвинителния акт, но вече в Специализирания наказателен съд.

 

Със системата за случайно разпределение делото е отишло при съдия Вилислава Ангелова, става ясно от деловодната система на съда

Станете почитател на Класа