Цацаров поиска отнемане на българско гражданство за 4 чужденци

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде отнето българското гражданство на трима руски граждани и на един от Казахстан.

 

Причините са искането на Цацаров са сигнали, постъпили от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), за нарушения при процедурата по придобиването му, както и неизпълнени задължения за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българското гражданство.

 

Цацаров е отправил предложенията си до министъра на правосъдието, съобщиха от прокуратурата.


Два от случаите са свързани с получаване на гражданство въз основа на фалшиви документи, а други - срещу ангажименти за инвестиции, които не са изпълнени.

 

ДАНС е установила, че роденият в Руия Сергей Дружинин и казахстанският гражданин Каир Рахимов са получили българско гражданство по натурализация чрез декларация на неверни данни. Други двама руснаци - Владислав Левицкий и Галина Улютина са направили първоначални инвестиции в България, но след като са получили българско гражданство не само не са ги удвоили, както изисква законът, а не са развивали никаква дейност.

 

От искането на главния прокурор се вижда, че за четиримата чужденци отдавна са били налични доказателства за съмнителния начин, по който са получили български документи.

 

Каир Рахимов е получил гражданство през 2011 г. за заслуги към България, въпреки че тогава вече е бил издирван от Интерпол за пране на пари. По това време е бил разследван и в България за финансови злоупотреби.


През 2008 г. руският гражданин Сергей Олегович Дружинин е представил предложение от министър Петър Мутафчиев, че като крупен инвеститор през фирмата "Монтес аури" заслужава гражданство заради особени заслуги.

 

Проверка обаче е показала, че транспортният министър не е отправял такова предложение. При претърсване в дома му в пловдивското село Брестник преди 9 г. е намерен екземпляр от документа, както и други документи за инвестиция на Дружинин. Още тогава е започнало разследване за документни престъпления, но срещу неизвестен извършител, който така и не е бил открит. Заради това разследването е спряно.

 

От искането на Цацаров е видно и че има данни, че Владислав Левицкий е закрил всичките си сметки в страната и не е поддържал инвестицията си след като е получил българско гражданство. Същият е случаят и с Галина Улютина. От прокуратурата съобщават, че проверяват още подобни сигнали на ДАНС.

Станете почитател на Класа