Съдът спря делото за двореца „Врана”, чака се решение на Конституционния съд

Съдът спря делото за двореца „Врана”, чака се решение на Конституционния съд
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.11.2019
  • Сподели:

Преди година градският съд реши, че имотът е държавна собственост и Симеон II може да остане без него

Софийският апелативен съд (САС) спря делото за двореца "Врана", предаде БТВ.


Според апелативните съдии няма нужда да се води този процес, докато междувременно с казуса се занимава и Конституционният съд. Конституционните съдии трябва да дадат отговор на въпроса за последиците на решението, с което беше обявен за противоконституционен законът за отнемане на царските имоти.

Определението на Иво Дачев, Асен Воденичаров и Мария Георгиева от САС обаче не е окончателно и може да бъде оспорено.

През март т.г. Върховният касационен съд спря делото за другия апетитен имот "Царска Бистрица" и сезира Конституционния съд. Върховните съдии решиха да поискат тълкуване от Конституционния съд за това какви са правното действие и последици от решението му от 4 юни 1998 г., с което обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Симеон II излезе с официална декларация миналата година, след като Софийският градски съд реши на първа инстанция, че дворецът "Врана" не е негов, а на държавата.

"Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства", заяви тогава той.

От висящите дела между държавата и Симеон Сакскобургготски за собствеността на дворци и гори не е спряно само това за 16 500 дка гори в Рила. То е и единственото, не приключило на първа инстанция.

Дворцовият комплекс "Врана" се състои от централна сграда сграда на двореца с площ от 2013 кв м, още над 20 постройки, оранжерии, паркът е с площ от 992 дка. Всичко това бе върнато от Симеон Сакскобургготски от някогашния столичен кмет Стефан Софиянски през 2001 г. (впоследствие част от парка бе предоставена на общината, включително за стопанисване) на базата на решението на Конституционния съд от 1998 г.

 

 

Станете почитател на Класа