Американци бълнуват: Благодарение на Бойко Борисов, България вече не ползва руски газ

Недостижимото падение на западните медии демонстрира елитният британски вестник „Файненшъл Таймс". В коментар, изпълнен с цитати на американската прислуга тук, както и с бомбастиките на Бойко Борисов, те изкарват, че „България вече не е зависима от руския газ".

Това звучи като абсолютна гротеска, при положение, че 75% от енергийните ни ресурси се внасят от Русия, включително 90% от природния газ. Но благодарение на Бойко Борисов и неговите „проучвания" за нефт и газ, това се променяло. Разбира се, до момента нито нефт, нито газ са открити, но самите проучвания ни правят независими от Русия.

Друга невиждана глупост, която съобщи вестникът, са интерконекторите с Румъния и Гърция. Но този с Гърция не е готов, а този от Румъния, ако доставя нещо, то ще е отново... руски газ. Само че минал не през Украйна, а през Северен поток – 1 и 2. Т.е. с още няколко посредника. По подобна схема, самата Украйна си доставя газ в момента, и на думи е независима от Русия. Но резултатът е, че плаща по-скъпо за същия руски газ, който просто и доставят германски компании.

Журналистическото падение на „Таймс" продължава с перспективата да внасяме газ от Азербайджан. Но самият Азербайджан съобщава, че ще строи тръби за насам едва след 2020 г. Съвсем отделно, не е ясно изобщо дали ще строи нещо, защото такъв газопровод засега никъде не се вижда. Азерите не могат да строят само за България, трябва им излаз до цяла Европа, т.е. нещо от типа на „Южен п оток". Азербайджан няма пари за толкова голям самостоятелен проект, а най-близкият подобен – „Набуко", бе спрян.

Всичко това в авторитетната статия е декорирано с тежки експертни мнения на топрусофоба Илиан Василев, както и на отиващата си енергийна министърка Теменужка Петкова. На нас ни е смешно какви глупости се пишат, но за западния читател може да прозвучи съвсем сериозно.

Станете почитател на Класа