Официално от властите: Поне 2 милиарда долара срещу 76 милиона

Справката е от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства. Става дума за добиваното злато у нас: по 8 това средно за периода 2014-2016 и по 9 тона средно за 2017-2018. Общо около 42 тона – 1 милион и 350 хиляди тройунции. Средната борсова цена на златото е около 1500 долара за тройунция. Става дума за 2 милиарда долара!

 

Държавата е получила за този период приходи от концесионни такси от:

 

2014 г. – 26,31 млн. лв.;
2015 г. – 25,86 млн. лв.;
2016 г. – 25,25 млн. лв.;
2017 г. – 27,76 млн. лв.;
2018 г. – 27,96 млн. лв.

 

Това прави около 76 милиона долара приходи от концесии за тези години срещу 2 милиарда – стойност на извлеченото злато. Хм, това прави един много, ама много жалък процент. В действителност тя е по-висока. Освен злато в тези находища се добива и сребро, и мед. Добивът се осъществява от компаниите “Дънди Прешъс Металс Челопеч”, “Дънди Прешъс Металс Крумовград”, “Асарел – Медет” в Панагюрище и “Горубсо – Кърджали”.

WHO IS WHO

 

За част от изброените компании и без обяснения е ясно и се знае “who is who” (кой кой е). “Who is who” за българските “Дънди”-та е по-сложно.  Официално “Дънди” е канадска компания, която се представя за такава у нас, вкл. и от изредилите се на държавното кормило най-различни власти от най-различни партии. Тя е част от империята на канадския милиардер Нед Гудман. Всъщност “Дънди” е холдингова структура за инвестиции (Dynamic Funds, Beutel, Dundee Wealth, Goodman & Company и др.) Инвестициите са от пенсионни фондове до имоти, от финансови дружества до рудни находища.

 

А сега внимание!


С мините се занимава Dundee Precious Metals Inc, в което пряко и косвено собствеността на милиардерската холдингова компания е 20% (само една пета част.). Но дори и това дружество не е собственик на нашенските “Дънди”-та. Те са притежание на други лица.
Това сочи и финансовият отчет на големия концерн. Давам в една от съответните му страници с дъщерните дружества, в които нашенските “Дънди”-та не фигурират.

 

Низове от офшорки

 

Защото „Дънди прешъс металс Челопеч“ – концесионер на най-голямата златна мина в България, е свързан с две офшорни компании от остров Кюрасао: Dundee Precious Curacao GP B.V. и Dundee Precious Curacao LP B.V. Във връзка с нашето и островните Дъндита изскача още една офшорна фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови: Vatrin Investment Ltd. Забележете, че тя не вече не носи името “Дънди”. Регистрирана е чрез друга фирма на същите острови – TMF (B.V.I.) Ltd в Тортола. Зад тази поредна островно офшорна фирма се крие още една фирма – холандски … кооператив (!). Защо кооператив? Защото при определени условия акционерите в холандските кооперативи не плащат данък върху дивидента, който получават. Зад тези холандски хм, кооператори, пък наднича един “Челопеч”, регистриран също в Холандия, оттам се отива в Дания и т.н., и т.н.

 

 

И въобще последният да затвори вратата. За този, последния, ровенето е мъчително дълго и сложно, но пък и затова е направена и тази толкова сложна и увъртяна структура. Все пак става дума за по-специален финансов актив – злато. Аз ще ви демонстрирам обаче по-простичко. С информация за свързаните лица (виж снимките). Само за две от тях, за да не товаря поста с безброй снимки. Изводите ги оставам на вас.

 

Ще отбележа още един детайл – българските “Дънди”-та са част от структура, която работи в следните държави: Намибия (Африка), България, Сърбия, Армения. Давам и една справка за продажбите – измерващи се с милиарди левове и печалбите – също милиард за периода до 2017 г. (напълно коректни и проверени данни за 2018 още нямам, затова и не ги пускам) на основното нашенско Дънди.

 

Григор Лилов, Фейсбук

 

 

 

 

 

 

Бел.ред. Не става въпрос само за злато! Германий е рядък елемент и много скъп! – 1 920 000 $ за тон! „Дънди прешъс металс“ са добили (!) само от мина „Челопеч“ за 2011 г. и 2012 г. (!) 146,8 тона германий! (!) това количество е почти равно на добива на германий за (!) целият свят, който е към 85 тона за една година! А „Дънди прешъс металс“ цялото това количество добива (!) само в мина „Челопеч“ без да платят (!) нито стотинка. Това се крие зад неизгодната концесия за добив на злато! Освен безумно ниската цена на концесията за злато и неплатения германий там се добиват и още (!) 18 скъпи елемента! 

Станете почитател на Класа