БЛС: Новият здравен модел е неприемлив и вреден за обществото

БЛС: Новият здравен модел е неприемлив и вреден за обществото
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    17.09.2019
  • Сподели:

Предложената на 15 юли 2019 г. от здравния министър Кирил Ананиев концепция за Нов здравен модел е абсолютно неприемлива за съсловието и вредна за обществото. Това става ясно от становище на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС),  публикувано на сайта на съсловната организация през лятото и изпратено днес до медиите.

„На 15 юли 2019 г. в Зала 3 на НДК министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи концепция за Нов здравен модел, предвиждащ частни застрахователни фондове да се конкурират със здравната каса за основния пакет на лечение, който се покрива от задължителната здравноосигурителна вноска, която е в размер на 8%. Увеличение не се предвижда. Предвижда се обаче, всеки човек да може да избира къде да отиват тези 8 % - в Касата или в частен фонд.

Ако даден пациент не е направил избор, то той или ще остава в НЗОК или ще бъде разпределен в някой от здравните фондове. Условието, за да бъде лицензиран даден фонд, е той да набере минимум 500 хил. осигурени лица. БЛС приветства опитите за реформа от страна на здравното министерство, като намира, че те са необходими и закъснели. В концепцията, представена от министъра на здравеопазването, обаче липсват реални разчети, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието. БЛС е силно обезпокоен от предложената концепция за Нов здравен модел“, пише в становището.

Според лекарите концепцията, представена от здравния министър, предвижда да се оперира със същите средства, с които разполага в момента системата у нас, предлагайки обаче те да се разпределят между няколко платци. БЛС очакваше концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за реална конкуренция, се казва в становището.

Съсловната организация е категорична, че е недопустимо правото на пациента да избира кой да го лекува, да бъде изместено от избора кой да финансира лечението му. Неоспоримо предимство на здравната система у нас е бързият и лесен достъп на пациентите до здравни грижи – предимство, което предложената концепция отнема безалтернативно.

БЛС категорично се противопоставя на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на формиране и договаряне на здравни политики у нас.

Според лекарите, ако предложената концепция влезе в сила, основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат гарантирани на доставчиците на медицински услуги. Съсловната организация остро възразява и срещу идеята отделни лекари – общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници, да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове. 

От БЛС са категорични, че предлаганата концепция на Нов модел на здравеопазване няма да реши основните проблеми свързани с кадровия дефицит и неравномерното разпределение на здравни услуги в страната, които категорично са приоритет на държавата.

Докторите подчертават, че в предложението на МЗ отново не се обръща внимание и не се предлага решение на проблема с големия брой неосигурени пациенти.

Не на последно място, БЛС смята, че демонополизация на НЗОК чрез разпределяне на равни вноски от обществения ресурс между отделните платци за всеки записан здравноосигурен гражданин, без прилагане на механизъм за изравняване на риска, няма да създаде равнопоставеност и конкуренция, а ще доведе до нови дисбаланси в системата.

БЛС предлага преди всякакви опити за промяна в модела на здравното осигуряване да се въведе Национална здравна информационна система, както и действащо електронно досие на пациента. От организацията настояват за реално остойностяване на всички медицински дейности, остойностяване на лекарския и на специалистите по здравни грижи труд и дефиниране на основен пакет от медицински дейности, който е възможно реално да бъде финансиран и обезпечен от здравна вноска в размер на 8%. БСЛ предлага още надграждане на задължителното осигуряване, гарантиращо основния пакет с дефиниране на дейности в допълнителен, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи.

Лекарите са категорични, че е недопустимо да се говори за качество на медицинските услуги, без да се повишават цените, без да се увеличава вноската, без да се свива основният пакет, без да се заплаща цялата извършена вече дейност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и специалистите по здравни грижи.

 

Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа