И въпреки всичко Пламен Георгиев отива във Валенсия

Възмущение сред българската общност в Испания, възмущение и в България. И въпреки това Пламен Георгиев отива във Валенсия. Може би защото "работи добре и е умен човек", както каза премиерът Борисов.

 

 

 

Коментар от Петър Чолаков:

 

Назначението на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия предизвика възмущение сред българската общност в Испания. Испански медии посочват, че заплатата на замесения в „Апартаментгейт” Георгиев ще бъде около 3 300 евро на месец. Към тази сума обаче, която на пръв поглед не изглежда голяма, най-вероятно ще трябва да добавим и платен наем за жилище. Освен това българската държава има практиката да изплаща по 500 евро на съпругата на консула и по 200 евро за всяко дете, като наред с това поема разходите за частните училища на децата и покрива пътните разноски на консула и семейството му до България и обратно. Освен заплатата, консулът получава и командировъчни.

"Хранените хора" на България

Случаят с Пламен Георгиев и неговата незаконна тераса поставя за пореден път въпроса защо за „хранените хора” в България (ако използваме този средновековен термин за най-приближените на хана) престъпването на закона очевидно не е пречка по пътя им към хубавата държавна служба. В това отношение казусът „Георгиев” прилича на случая с кмета на Благоевград Атанас Камбитов, който по време на своя мандат, през 2017 година, става собственик на дружеството „Старт 2015", придобило общински терени. Въпреки че ОИК-Благоевград е сигнализирана, тя не прекратява мандата на Камбитов, както повелява законът за местното самоуправление. ОИК се аргументира с това, че периодът, в който градоначалникът е собственик на дружеството, бил съвсем кратък - само осем дни. На предстоящите местни избори Камбитов е кандидат за кмет на Благоевград от ГЕРБ.

 

Пламен Георгиев

 

В случаи като тези „компетентните органи” очевидно са готови да издават извинителни бележки на определени лица. Склонни са да простят, да проспят, да си затворят очите. Законът се моделира като глина, за да утоли политическите апетити.

Помолен да коментира казуса „Георгиев”, премиерът Борисов обясни, че г-н Георгиев е изпратен в Испания, защото в България си бил създал много врагове, докато си вършел съвестно работата в КПКОНПИ: „Пламен Георгиев работи добре, умен човек е, но […] ако не изпълни решението незаконната част от терасата му да бъде съборена, ще го отзова - така както съм го пратил”, заяви Борисов.

Накратко: премиерът явно не е оттеглил доверието си от бившия шеф на КПКОНПИ. Може би защото навремето в качеството си на прокурор Пламен Георгиев натрупа ценен актив. Смята се, че именно той е изпратил в „трета глуха” разследването на скандала „Ало, Ваньо”.

На топло

Добри думи за Георгиев намери не само премиерът Борисов - външната министърка Екатерина Захариева също смята, че „Георгиев има качества за консул”. Тези оценки идват в момент, в който се оказва, че срещу г-н Георгиев е образувана преписка в ГДБОП. Според „Боец”, става дума за сигнал за прикрита и манипулирана от КПКОНПИ ревизия на бившия заместник на Борисов - Цветан Цветанов. В тази връзка си струва да припомним какво каза тези дни Борисов - че Цветанов е изговорил глупости за ГЕРБ и ДПС и че вече не му липсва.

Разбира се, в случая „Георгиев” премиерът запазва своя „царски прерогатив”. А именно: правото да променя решението си, ако общественото недоволство стане прекалено силно. Засега обаче няма съмнения, че г-н Георгиев ще бъде изпратен в Испания, където ще стои, така да се каже, на топло. Освен ако по време на мандата си във Валенсия, който трябва да започне още тази седмица, новоизпеченият консул не накичи с нови лаври скандалната си репутация. Или последствията от „добрата му работа" в България все пак не го застигнат.

Станете почитател на Класа