Главния Прокурор Иван Гешев-последна надежда за решаване на...

 ..."САГАТА ПЕРУН"

 

 

КЛАСА:Капитан Герчев днес се появи Ваш Сигнал до Главния прокурор във връзка с обявяването на търг за продажба на многофункционалния спасителен кораб „Перун”, това финала ли е на „Сагата Перун”?

 

 

 

Капитан Герчев: Първо във въпросът си пропуснахте един детайл, а именно ‘таен” търг и да продължа с отговорът си. МТИТС се разбързаха, защото новия главен прокурор г-н Иван Гешев, публично обяви борба с корупцията на високите етажи на властта у нас. Самата обява за търга, заповедта на г-н Росен Желязков-министър на МТИТС, създадоха условия за окончателно разкриване на престъпления по служба в това министерство по отношение на многофункционалния кораб Перун.

 

Резултат с изображение за „Росен Желязков-министър на МТИТС“

Росен Желязков-министър на МТИТС

 

 

 

Обявената за Перун смешна цена от 269480 лв., е на стойността на един 80 м2 софийски апартамент, и е груб и жалък опит за обидна заблуда на държавните контролни органи и на българската общественост.

За пример само ще посоча, че автоматичната норвежка лебедка на Перун с с дължина 600 метра-основно устройство за дейността на влекач, надстройката на кораба от специална алуминиева сплав с антивибрационата система на кораба, струват в пъти повече от обявената цена за целия кораб. Това само като един елементарен пример, без да влизам в детайли за пазарната стойност на кораба, в това му състояние.

 

 

 

3ko

 

 

 

 

Преглеждайки данните за Перун посочени в Заповедта на министър Желязков, забелязах груби неточности, например, че „Максималната пропулсивна мощност” е посочена, че е 2х950кW., а тя е 2x1950kW,т.е. занижена е с около 2000 киловата. Ако беше случайна грешка, то тя би била на едно място, а в Заповедта на министъра, тя се дублира. Според мен с това се цели да се заблудят евентуални копувачи, но съм сигурен, че този който ще спечели „тайния” търг, много добре знае качествата на Перун. Това е най важната характеристика на всеки един влекач, а намалянето на мощноста с 2000 к.с. според мен е сторено умишлено!

 

 

 

4ko

 

 

 

Перун не е обикновен влекач, а многофункционален спасителен кораб със следните съществени характеристики: Влекач за неограноичен район за влачене в океанси простори; противопожарен кораб с три оръдия по 1000 м2/час с воден стълб на 100 м.,височина разположени на над 30 метра над морската повърхност, позволяващ му да гаси и от палубата на висок танкер; Водоотливни потопяеми помпи Flight - 10 броя по 200 м2/час, 8 броя по 80 м2/час, моторни преносими помпи и т.н.; водолазна система за работа на дълбочина до 60 м, компресорна сериозна мощност, поволяваща изваждане на повърхността на аварирала подводна лодка, ледоразбивач, има собствена оросителна система, позволяваща му да влиза в зона с горящ нефт върху повърхността на водата; Корпусът му е с дебелина между 22 мм и 18 мм., при изискване за влекач 8 мм., и е от специална студоустйчива стомана. Ще спра до тук, защото считам, че това е достатъчно, за да се придобие представа каква „златна патица” представлява кораба и как го представят от МТИТС-министерството което го изостави цели12 години! Не знам какъв собственик на скъпо струващ и уникален кораб може да бъде , който си позволява да го изостави и бракува

Държейки го 12 години без да го използва. Кой разумен човек би си изоставил скъпа собственост да я доведе до това състояние? Но има и нещо друго, ако Перун пречи на настанила се у нас, чуждестранна влекачна структура, да заеме тази изключително държавна ниша, може и да се обясни настоящото национално и хуманитарно предателство.

 

 

 

КЛАСА: Посочвате за собственик МТИТС, а по документи негов собственик е „Държавнп предприятие Пристанищна инфраструктура” (ДППИ), защо?

 

 

 

Капитан Герчев: ДППИ е потърпеша структура заради далаверата с Перун и Мизар. Влекачите бяха прехвърлени със смешни мотиви, при това Протокола на МС, засягащ тяхното прехвърляне е показателен за нивото на компетентност на тогавашните ресьорни министри на МВън.Р, МВР, на МО, съществуващо тогава министерство на бедствия и аварии и т.н Генералните директори на ДППИ в различни времена се опитваха да предприемат мерки за Перун, но от МТИТС не им даваше да ги реализират. Всичките му генерални директори са свястни, компетентни специалисти и ДППИ е пример и образец на държавни предприятие, а историята с Перун е петно за тях.

КЛАСА:В заповедта на МТИТС за Перун е описано техническото състояние на плавателния съд като „незадоволително”, как ще коментирате това твърдение?

 

 

 

Капитан Герчев: Първо да кажа, че в представянето на кораба за търга има грубо занижаване на неговата мощност, която е посочена с 2000 к.с., по малко. Защо? Освен това не са посмели да напишат „негодно”. Преди няколко години, във връзка с възложена задача, на няколко кораборемонтни предприятия, от „Междуведомствена експертна работна група” се получиха пълни ремонтни ведомости, оферти за възстановяването на Перун и Мизар, включително и стойността и срок на възстановяване. Там нещата са показани в реална светлина и се разминават в доста отношения с описаните в сегашната заповед. Не помня точно кога, но се появи заповед за отписването на Перун и Мизар от списъка на големите кораби, а като основание бе приложен протокол. Съставителите му не бяха компетентни морски лица и аз се съмнявам, че сегашните данни за състоянието на Перун се покриват с упоменатия Протокол. Още нещо ще добавя, че има законов ред за извършване на оценка на кораби, не знам дали е спазен този порядък? По този повод занимавахме Прокуратурата и поискахме смесена комисия от специалисти по корабостроене и кораборемонт да извършат нов оглед, но прокуратурата отказа. Е какво да си помисля за действията на цитираната институция, ама само това ли е.

 

 

 

КЛАСА: Известно е нивото Ви на правна тематика в сферата на морската безопасност, оценката на световната браншова общност за приносът Ви за морската система за безопасност. По този повод бихте ли коментирани с пример фразата «Поръчково законотворчество», и какво е неговото въздействие върху правната рамка на дейността за морско спасяване? Моля посочете поне някакъв пример, който да е свързан с коментирата дейност.

 

 

 

Капитан Герчев: Поръчковото законотворчество е най тежката форма на корупция, а това не е моя констатация. Мисля, че поради недостатъчна морска правна култура в различни държавни институции и в Народното събрание, с прилагане на хитрини, вносители като МТИТС с не големи усилия и с използване на неточни твърдения, прокарват законодателни промени в морско правните инструменти, които обслужват частни корпоративни интереси. Ще проследим една такава промяна, ето как: 44-то НС, Заседание на «Парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения» дата 28 02 2018 година, т.2, се разглежда въпрос за Законопроект за за изменения и допълнения на «Закона за морските пространства и вътрешните водни пътища и пристанища» (ЗМПВВПП), внесен от МС на 16 01 2018, № 802 – 01 – 3, относно пространственото планиране, където вмъкват (ни в клин ни в ръкав) фразата „Създават се нормативни основания за изработване и приемане на Национален план за търсене и спасяване в района за търсене и спасяване за който Р.Б., отговаря, както и актуализиране на списъка на ведомствата отговорни за провеждане на операциите за търсене и спасяване”, като се фиксира, че изискванията, трябва да бъдат въведени в българското законодателство поради което се бърза. Директива 2014/89 на Европейския парламент и на Съвета от 23 07 2014 г. за установяване на рамка за морското пространствено планиране, която няма нищо общо с спасяването. Срокът за пространственото планиране е до 31 март 2021 година, а
датата на разглеждане е 28 02 2018 и никой не обръща внимание, че наближаващата дата 31 март не е за 2019 година , а за две години по късно.

 

 

Експлоатацията на тази тема има продължение. МТИТС внесоха поправки и допълнение, с което включиха безмислено и ненужно и силите и средствата и на МВР. Потози повод ще кажа, че ратифицираната конвенция от Р.Б., «Морско търсене и спаасяване” – (SAR-79), дава категорично право на «Спасителния-координационен център», да риквизира за целите на спасителни операции, всички подходящи сили и средства в неговата зона на отговорност, независимо от тяхната национална или или субектна управленческа пренадлежност, което само по себе си прави излишно задължението превличането на силите и средствата на МО, МВР, защото тези две структури не са длъжни да изпълняват вменени задължения на МТИТС, които са извадили от експлоатация своите спасителни единици и са си присвоили правото, само те да бъдат CapodetuttiIkapi”. Печалното е, че правните специалисти във всички ангажирани структури, явно не са догледали, че «списък на ведомствата отговорни за провеждане на операциите за търсене и спасяване няма и не може да има, защото съгласно националната и международна конвенционална нормативна уредба, отговорността е възложена още от 1987 година на един единствена субект – МТ сега МТИТС, който следва да „създаде и поддържа служба която да изпълнява държавни функции, свързани с хуманитарното и имуществено морско спасяване”. Това е пряко свързано, най малко с точното изпълнение на международни ангажименти на Правителството на Р.Б. Иначе ще стане „Много баби, хилаво дети”. Философията на морското спасяване е неабавни действия, при минимална управленческа верига, като:

 

 

1. Сигнал за бедствие, получен чрез: 2. Брегова радиостанция или директно в Спасителния център; 3. Задействане на подходящите спасителни единици.

Това е! Ясно и точно казано, останалото е „поръчково законотворчество”.

 

 

 

КЛАСА: Миналата 2019 година ИАМА към МТИТС обявиха проект за „Извършване на предпроектно проучване и изготвяне на пакет документи за проект: „Разработване и внедряване на интегрирана информационна система за координиране и управление в реално време на операции при бедствия и аварии в българския морски отговорен район за търсене и спасяване”. Стойността на този проект за предварително проучване е стряскаща. Бюджет на проекта (100% БФП): 1 052 630, 31 лв. Съфинансиране от ЕФРР -  894 735, 76 лв. Посочената цел на проекта е да извърши подготовка за разработване и внедряване на модернизирана инфраструктура, която ще допринесе за подобряване на безопасността и сигурността на морския транспорт. Запознати ли сте с този проект?

 

 

 

Капитан Герчев: Нечестни приказки! За сравнение с тази помпзната разработка на МТИТС, ще посоча как беше организирана готовността на спасителните единици (СЕ) през 80-те години на миналия век, без безмисленото харчене на пари. А за коментираната разработка МТИТС е заложило 1, 052 630, 31 лв., при това само за предварително проучване....Колко още ще бъдат безмислено изхарчени средства за самата разработка вероятно знаят: министър Росен Желязков, Шефа на ИАМА-кап.Живко Петров и г-н Петър Киров. Към казаното ще добавя, че интегрирана система за всички морски дейности е разработена преди около две години и внедрена във Висшето военноморско училище, при това г-н Киров е водил „разработчиците” да се запознаят с нея. Г-н Киров, въпреки, че се е запознал, не се е съобразил да се присъедини по много прост начин. Мисля, че Прокуратурата следва да се самосезира, но ще видим. Ето част от разпоредбите за готовност на СЕ през 80-те години на миналия век, осъществявана, като служебно задължение на Началника на АСО, (сега Главен директор на АСД към ИАМА, който е адмирал от резерва.) На времето „НЯМА ИАМА”, а готовността (без наличието на сегашните възможности за комуникация), беше перфектна и безвъзмездна. Ето извадка от документа за носене на готовност тогава .....

 

 

 

Готовност на морските спасителни сили и средства

 

 

 

Нивото на степента на готовност на спасителните единици се определя от дежурния координатор (ДК) в СКЦ;

ДК при вземане на решение за определяне на степента на готовност на СЕ се ръководи от редица фактори, като: а) хидрометеообстановката в зоната на отговорност; б) Получена информация от Бреговата радиостанция за влошено състояние на експлоатационната годност на корабите при преминаване през отговорната ни зона; Други внезапно възникнали непредвидени обстоятелства и Инструкциите за действие при различни видове бедствия.

 

 

Степени на готовност :

 

 

3.1. Двучасова (системна/денонощна) готовност, при която вахтената служба на СЕ, трябва да поддержа енергийната и другите системи, както и

технически средства в такова състояние, при което въвеждането им в действие да може да стане в рамките на два часа. (Стадий на неопределеност.)

3.2. 30 минутна готовност, при която вахтената служба на СЕ трябва поддържа енергийната и другите системи, както и технически средства в такова състояние и събиране на пълния екипаж, при което въвеждането им в действие може да стане в течение на 30 минути; (Стадий на тревога)

 

3.3. Незабавна готовност, при която вахтената служба на СЕ, трябва да поддержа енергийната и другите системи, както и технически средства в такова състояние, при което въвеждането им в действие да може да стане в течение на 15 инути. (Стадий на бедствие), Пристигналите след снемане на СЕ от кея след 15-та минута, „догонват” СЕ с водолазен катер; и т.н.

 

 

 

КЛАСА: Какъв ще бъде финала на Сагата Перун.

 

 

 

Капитан Герчев: Има два варианта. Първият: Най накрая Прокуратурата да постави хитреците и тяхните покровители на полагаемото им се място; Вторият: Оперен „Работата си върви, както беше и преди в предприятие ОЛИМП! Толкова до колкото съм различима личност в коментираната сфера, ще добавя една морска фраза.

 

 

 

 

 

 

„Боговете на морето никога не спят, Те само почиват и чакат възмездие” 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДО: Главна Прокуратура на Р.Б., –

На вниманието на Г- н Иван Гешев-Главен прокурор

Бул. „Витоша” № 2

София 1000

 

 

СИГНАЛ

 

 

 

Тел.:  051052438; 0887730036

Е мейл:nick.guerchev@bulsar.org;

* номиниран и обявен от IMRFпрез 2019г. за № 1 в света за „Цялостен житейски принос за създаването и развитието на „Световната морска система за бедствие и безопасност” (GMDSS), кавалер и на чуждестранни ордени за морски граждански заслуги.

 

 

Уважаеми г-н Гешев,

 

 

Относно: Опит за умишлено ликвидиране на уникален аварийно-спасителен кораб Перун, видно от наличие на Заповед на министъра на МТИТС , както и обявен търг за тайно надаване, публикувано в сайта на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, (http://bgports.bg/bg/zop/354) ;

За горното научих от неофициални източници, че в МТИТС трескаво са започнали да подготвят цитирания търг, още през декември 2019, предполагам, че горното е свързано с назначаването Ви за Главен прокурор, защото години наред не се правиха подобни опити.

 

 

Този кораб е уникален във всяко едно отношение и е доставен след големия пожар във варненското пристанище на танкера Ерма, по предложение на генерал Илия Дончев-Началник на пожарната служба на Р,Б., съвместно с министъра на транспорта Васил Цанов. Това не е първия опит за заличаването му, с което се цели да се унищожи веществено доказателство, за продължителни нечестни действия със сериозни съмнения за корупционна практика. Съществен момент е обстоятелството, че корабът е единствения български плавателен съд, чийто характеристики позволяват той да накрива цялата икономическа морска зона на страната при всякакви хидро-метео условия, а дейността му е свързана с елементи на национална сигурност и вътрешен ред. Перун е нужен на България и неговото възстановяване, а не продаване създава условия за изпълнение на международните ни конвенционални задължения за хуманитарно морско спасяване. България е единствената страна от черноморския регион която не си изпълнява конвенционалните задължения точно и добросъвестно, именно защото този кораб бе умишлено изваден от изпълнение на държавните морски интереси и даден под наем на частна фирма за 20-тина пъти по нисък наем от обичайния за подобна дейност. В договорът е пропуснато да бъде записано, че Перун ще бъде върнат обратно на държавата ни в българско пристанище. Този „случаен” пропуск и прекратяването на договора от страна на МТИТС, когато Перун е в Персийския залив, освободи наемателя от отговорност за всякакви разходи за връщане на кораба в български порт, и щетите за българската държава бяха за още около 1 млн USD. Процесът на изоставяне на Перун от нормална поддръжка е извършвано умишлено, нечестно е по идея на кандидатите за неговото купуване. На практика бе създадена една международна нечестна група в чуждестранен корпоративен интерес инамеса в нашите вътрешни работи. Те си поззволиха да пратят свой близък човек на борда на Перун при плаването му от Индия до Персийския залив., а той (г-н PepingRobertWillem) пред членове на екипажа на Перун е говорил, че присъствието му на борда е за оценка на Перун с търговска цел.

 

 

 

Уважаеми г-н Гешев,

 

 

 

От браншиви организации във Варна и Бургас, многократно сме предоставяли информация за състоянието на Перун, за нарушения, но никой не вземаше отношение. Особенно подробна информация с многобройни доказателствени материали са предоставени на Прокуратурата, ДАНС, БОРКОР, Министър-председателя, министри на транспорта, особенно до г-н Ивайло Московски. След разговор с г-н Бойко Борисов създадохме работна група, която в продължение на шест месеца проучи до детайли всички обстоятелства и придостави на всички заинтересовани стотина доказателсвени документа. За горното и до сега няма съответни предприети мерки. Съмненията ми, както и на колегите от бранша, логично повдигат въпроса, кой позволява в страната да се вършат тези своеволия, без да им се търси сметка.

 

 

Изходайки от това, считам, че са налице сериозни съмнения за дълго подготвяни корупционни практики и най вече за умишлена ликвидация на националната морска спасителна служба в полза на корпоративни чужди интереси. Българските интереси са сериозно пренебрегвани, а тази фирма се опитва да заеме нашата родна ниша с търговска, а не с хуманитарна грижа за защита на човешкия живот по море в отговорната българска зона (BMSRR). Мога да добавя и много примери на поръчково законотворчество е сферата на морските правни инструменти, като имам предвид и факта, че в създаването на националните и международни правни норми имам личен принос, считам, че изнесеното до тук и всякакви други документи в защита на тезата, че ръководсътвото на МТИТС определено изоставя националните ни интереси, сякаш сме аборигентска държава и усложливо предоставя родните пространства на чужди интереси.

 

 

 

На основание на по горе написаното Ви моля за следното:

 

 

 

Да се разпоредите щото цитирания търг да бъде отменен, а поради краткото време това да бъде сторено спешно. (Търгът ще се проведе на 19.02.2020 г. от 11.00 часа в сградата на ДП „Пристанищна инфраструктура”, Клон ТП „Пристанище Варна” с адрес: гр. Варна, пл. „П. Славейков” № 1.)

 

 

Да се назначи комисия от компетентни лицса (корабостроители, кораборемончици, капитани и механици) без те да бъдат посочвани от МТИТС, защото преди време направиха протокол съставен от некомпетнтни лица)

След проверка за реалното състояние на Перун, да се потърси отговорност от виновните лица и да се възстанови нашата спасителна служба, която има славна 90 годишна история, а последните над 20 години е изоставена и ръководена от лаици.

 

Лично аз, както и представители на различни браншови организации от Бургас и Варна, сме на Вашв рзположение за всякаква допълнителна информация. В момента има заведено дело от ЕС за съдене на Р.Б., по близък проблем, уверен съм, че предстои завеждане на подобни дела срещу Р.Б., и за неизпълнение „добросъвестно и точно” конвенционалните ни задължения за защита човешкия живот по море в отговорната ни зона.

 

 

 

Господин Главен прокурор,

 

 

 

Още в началото на този сигнал, умишлено вмесох и част от личния ми профил и по конкретно за определянето ми от IMRF на първо място в свта за 2018 година за «Цялостен житейски принос за създаването и развитието на „Световната морска система за бедствие и безопасност” - (GMDSS), кавалер съм и на чуждестранни ордени за морски граждански заслуги.” , а това е точно проблемът с опита за ликвидация на националната ни морска спасителна служба. (https://www.international-maritime-rescue.org/captain-nikifor-guerchev)

Подготвяйки настоящия сигнал получих потвърждение, че ред браншови организации подкрепят настоящия сигнал.

 

 

 

6dpi

                                                                                                                                                                кдп. Никифор Герчев

Станете почитател на Класа