Проф. Аргирова: Алгоритъмът за масовия скрининг е готов. Пикът на Ковид-19 ще е началото на май

 

Можем да се доверяваме на бързите тестове, но с известна интерпретация. Съветът и Щабът няма да се сблъскват, а ще се изясняват нещата докато се приемат, заяви вирусологът

Можем да се доверяваме на бързите тестове, но с известна интерпретация. Могат да се използват масово, когато има достатъчно минало време, за да се образуват антителата на вируса.

Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология и член на Медицинския съвет към МС.

Тя заяви, че алгоритъмът за масовия скрининг е написан и е вече в компютъра й. "Там е написано какъв вид лица могат да бъдат изследвани - например такива с грипоподобни симптоми. Може да има антитела, когато е прекарана инфекция преди 6-7 дена", обясни още тя.

Не е време за конкуренция, нито за раздори, не е време да се уточняваме и кой е по-велик“, категорична бе проф. Аргирова и добави, че Съветът и Щабът няма да се сблъскват, а ще се изясняват нещата, докато се приемат.

Запитана за действието за нурофена върху вируса, тя бе категорична, че няма данни и не знае абсолютно нищо. Що се отнася до медикаментите на хининова основа, проф. Аргирова заяви, че в Съвета има фармаколог, който се занимава с подготвянето на алгоритъм за лечението на случаите в зависимост от тежестта на заболяването.

"Повече от година и половина ще отнема създаването на ваксина срещу коронавируса. Когато се отработи, то тя трябва да премине през редица изпитания, защото тя не е лечебен препарат, а се дава на здрави хора", обясни още проф. Аргирова.

Запитана дали разходките имат полза за имунитета, тя отговори, че да, но трябва да се спазват мерките за дистанция.

На въпрос кога да се очаква пикът на заболяването, проф. Аргирова предположи, че най-вероятно ще е в началото на месец май.

 

 

 

Станете почитател на Класа