Ето ги мотивите, с които затвориха училища и ВУЗ-ове

Същинска вълна от недоволство заля социалните мрежи от родители на тийнейджъри и зрелостници в началото на академичната им година след решението на Министерството на здравеопазването да затвори гимназиите и ВУЗ-овете заради ръста на случаите на COVID-19. Зад решението обаче стои подробна разбивка на данните какво се случва с епидемията у нас.

 

Според мотивите, публикувани на страницата на ведомството, мярката е приета от ресорния министър проф. Костадин Ангелов след доклад на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, от който става ясно, че ситуацията у нас е напълно неконтролируема. 

"Отчита се непрекъснато увеличаване на броя на потвърдените случаи в страната, като през последните 6 дни заболяемостта за 14-дневен период на национално ниво надхвърли 120 на 100 000 население и продължава да се покачва ежедневно. На 26.10.2020 г. в страната е регистрирана рекордна заболяемост от 221,7 на 100 000 население и 102,2% нарастване на седмичния брой заразени спрямо предходната
седмица. Отчита се тенденция на нарастване на броя на починалите от COVID-19 лица в страната, като само за последната седмица е отчетен седмичен ръст от 50%", пише в доклада.

Въпреки че най-голяма заболяемост се отчита при лицата в активна възраст 20-59 г., следвани от 60-69 г., подем се регистрирал и при учениците между 15 и 19-годишни, както и в прогимназиите при децата между 10 и 14 години. Това вероятно значи и че след гимназиите, онлайн ще преминат и по-малките - от 5-и до 7-и клас включително. 

От доклада на доц. Кунчев лъсва и нова неприятна истина - ако досега от всички хоспитализирани с коронавируса у нас нуждаещите се от реанимационни грижи бяха 5 процента, днес те са вече над 7 на сто и броят им продължава да расте. 

"Към момента, броят на заразените медицински лица в страната е 1948 или 4,9 % от общия брой потвърдени случаи на COVID-19. Най-висок е относителният дял на засегнатите лекари – 36,45% и на медицинските сестри – 33,2%, което изправя здравната система пред невъзможност за адекватно медицинско обслужване на заболели лица. Предвид гореизложеното, считам че епидемичното разпространение на COVID19 в страната представлява сериозна опасност, застрашаваща както националното обществено здраве, така и предизвикваща свръхнатоварване на здравната система", пише още епидемиологът. 

Той препоръчва намаляване на присъствената работа в офиси до 50 % от служителите.

Станете почитател на Класа