КС заседава по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков

КС заседава по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    12.10.2021
  • Сподели:

 

Петков поиска да бъде допуснат лично да се защитава по делото в Конституционния съд

 

 

Конституционният съд ще заседава по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков. Заседанието е за приемане на доказателства по делото.

 

Съдът беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10 май в частта, свързана с назначаването на Петков, съобщава БНР.

Образувайки делото, съдът поиска документи от президента, министерствата на правосъдието и на външните работи и от самия Кирил Петков.

Преди дни стана ясно, че в документа, предоставен от него, пише, че той е престанал да е канадски гражданин от 20 август.

 

Петков поиска да бъде допуснат лично да се защитава по делото в Конституционния съд.

 

От документа, който Петков представи в КС, става ясно, че етири месеца той  е бил служебен министър на икономиката в нарушение на конституцията. В сертификата от канадските власти се посочва, че от 20 август той не е канадски гражданин. “Това означава, че Указ 129 от 10 май 2021 г. на президента Румен Радев е противоконституционен в частта за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката”, категорични са конституционалисти.

В конституцията ясно е казано, че за министър в служебно правителство, както и за министър в правителство, избрано от парламента може да бъде назначено лице, което отговаря на условията за избор на народен представител, подертава доц. Киселова. Пак в конституцията (чл.65) изрично е въведена отрицателна предпоставка - лицето да е само български гражданин, заяви бивш конституционен съдия.

Юристи намекват, че има натиск върху Конституционния съд да бави решението по дело №18 образувано на 16 август по искане на 55 народни представители от 46-ото НС от ГЕРБ. Искането е за установяване на противоконституционност на Указ №129 (от 10 май) на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г.

Магистрати от КС били убеждавани, че преди изборите не бива да има решение, за да не се търсели политически дивиденти и решението да не се превръщало в част от предизборната кампания.

 

Рeшeниeтo нa Кoнcтитуциoнния cъд дaли Кирил Пeткoв e нaзнaчeн зa cлужeбeн миниcтър нa икoнoмикaтa в прoтивoрeчиe c Кoнcтитуциятa, щe вaжи нe caмo зaнaпрeд, но и cъc зaднa дaтa, категорична е дoцeнтът пo кoнcтитуциoннo прaвo Нaтaлия Киceлoвa.Тя пoяcни, чe в cлучaя нe ce ocпoрвa нoрмaтивeн aкт, a укaз, и тo чacтичнo, тoecт пo oтнoшeниe caмo нa eдин oт члeнoвeтe нa cлужeбнoтo прaвитeлcтвo. Зaтoвa прaвнитe пocлeдици щe вaжaт caмo пo oтнoшeниe нa aктoвeтe, кoитo Пeткoв e пoдпиcвaл или в кoитo e учacтвaл.

 

Днес Конституционният съд ще има заседание за приемане на документите по делото за Указ 129.

В понеделник изтече срокът, в който поканените известни юристи проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова представиха своите правни становища по казуса.

Кирил Петков представи официално "Удостоверение за отказ от канадско гражданство", издадено от посолството на Канада в Букурещ и преведено от английски на български от заклет преводач. От него е видно, че Петков престава да бъде канадски гражданин от 20 август 2021г. Тоест - 4 месеца от май до август той е заемал поста министър на икономиката в служебното правителство в нарушение на Конституцията на Република България.

 

Кирил Петков е внесъл в Конституционния съд и искане, с което настоява да бъде изслушан и да му се даде възможност да представи писмено становище по делото. Той сочи, че подкрепя тезата на президента Радев, че делото трябва да бъде прекратено поради отпаднал предмет. Но ако се приеме друго становище, Петков иска да бъде конституиран като заинтересована страна и да му се даде срок от един месец, за да подготви писменото си становище.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа