Ограничават наемането на чужди работници у нас

„Класа“

Ограничава се наемането на чужди работници у нас. Това съобщи вчера на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той допълни, че мярката няма да бъде налагана спрямо страни от ЕС. Причината за това решение е растящата безработица. „Не е вярно, че няма квалифицирана работна ръка, както твърдят работодатели“, мотивира се Младенов.
Негови експерти обясниха пред „Класа“, че ограниченията ще се прилагат за фирми, които са съкратили в последните месеци персонал, както и за такива, които са получили санкции за нарушения от ГИТ, които са потвърдени от съда.
Тотю Младенов съобщи, че вече е бил издаден отказ на турската фирма "Мапа Ченгиз", която строи Околовръстния път, да наеме още турски граждани. Тя е искала да разрешение за около 30 турски арматуристи, при положение че в бюрата по труда в момента има същия брой регистрирани българи. При проверката на фирмата са били констатирани и редица нарушения. Турски работници са заявили пред инспектори на ГИТ, че получават 4,5 евро на час, като месечно вземат 160 евро авансово и останалите 1000 евро им се превеждат по банкова сметка в Турция. В "Мапа Ченгиз" работят 367 турци и 310 българи, като българите декларирали, че взимат в пъти по-ниско възнаграждение от турците. Турската фирма е била проверявана 12 пъти през последните години и при всички проверки са констатирани общо 85 нарушения и са й съставени 17 акта. Младенов коментира, че фирмите, работещи на този и други големи инфраструктурни обекти, ще трябва да наемат българи и едва след като се изчерпят възможностите, да прибягват до чужда работна ръка. "Това не е дискриминация. Нямам нищо против тази фирма, но трябва да спазват българското законодателство и да уважават работниците", допълни той.

Станете почитател на Класа