Дават на прокурор служители на икономическото министерство

Надежда Бочева

Прокуратурата ще проверява шестима служители на икономическото министерство, които са попълнили неверни декларации за липса на конфликт на интереси. Те са били в дирекцията, управлявала оперативна програма "Конкурентоспособност". Шестимата ще бъдат отстранени от работа, съобщи вчера икономическият министър Трайчо Трайков. Сред тях е и шефката на дирекцията Ивет Жаблянова.
„Година и половина след постъпването си в министерството Жаблянова все още е била управляваща на свои частни фирми“, заяви бившият зам.-министър Нина Радева пред „Фокус”.
Министър Трайков съобщи още, че Българският енергиен холдинг е заобиколил Закона за обществените поръчки при скандалната сделка за закупуването на 77 лимузини за около 5 млн. лв. Поръчката била разделена на 19 етапа, във всеки от които по една фирма се състезавала със себе си. Предложените цени били по-високи от пазарните.
Ръководството на икономическото министерство предлага на Министерството на финансите да бъде заведен иск срещу Пловдивския панаир за неизплатени дивиденти за около 1,3 млн. лева, съобщи още Трайков. Според него държавата се "самоизпързаляла" за Пловдивския панаир, а интересът й е останал незащитен.
„Постоянно се натъкваме на нередности. Изпратили сме още седем сигнала до прокуратурата за злоупотреби в търговски дружества от системата на министерството“, заяви Трайков.
Единият сигнал е за продаден терен до язовир „Огоста“ на цена 12 хил. лв., или 90 ст. за квадратен метър. Сигналите са още за приватизацията на Завода за съобщителна техника в Благоевград, за свободната зона в Свиленград, където изпълнителният директор сключил с фирмата на съпругата си договор за наем, както и за свободната зона в Русе, която е ощетена с 1 млн. лв.

Станете почитател на Класа