Повдигнаха обвинения срещу Валери Цветанов и Стефан Юруков

Станислав Савов

Прокуратурата повдигна вчера обвинение срещу бившия министър на земеделието и храните Валери Цветанов. Това стана ясно на пресконференция на Софийската градска прокуратура. Цветанов е привлечен като обвиняем по чл. 282 от Наказателния кодекс (НК) за престъпление по служба. По думите на софийския градски прокурор Николай Кокинов на 28 февруари, само ден преди да влезе в сила забраната за заменките, бившият земеделски министър е подписал заповед за 15 подобни сделки. По данни на прокуратурата те са били незаконни и неизгодни за държавата. От тях са се облагодетелствали 15 различни физически и юридически лица, уточни градският прокурор Николай Кокинов и обяви, че и те също ще бъдат разследвани. Той не пожела да посочи общия размер на щетите за държавата, но каза, че те се изчислени за всяка сделка поотделно. Кокинов подчерта, че повдигнатото срещу Цветанов обвинение е само работно и че може да бъде променено, преди да влезе в съда.
С второ обвинение се сдоби и бившият изпълнителен директор на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков. Той ще отговаря за неизгодна сделка за замяна на над 20 горски имота. Повдигнатото срещу него обвинение е по чл. 220 от НК заради това, че не упражнил достатъчно контрол, заради което са настъпили вреди за над 4,5 млн. лв.
Престъплението е извършено на 23 януари тази година. "Замените са незаконосъобразни, ощетяват държавата, тъй като стойността на едните имоти е по-ниска в полза на субектите, които са облагодетелствани", поясни градският прокурор. По думите му това е само работно обвинение и „далеч няма да е последното“, но не даде повече информация.
По-рано вчера Цветанов и Юруков бяха извикани в Националната следствена служба (НСлС), където им бяха връчени обвиненията. „Няма от какво да се притеснявам“, заяви на влизане бившият земеделски министър. Разпитът му продължи по-малко от час. От своя страна адвокатът на Цветанов Васил Василев бе категоричен, че подобно обвинение е позорно от гледна точка на правото.
По време на пресконференцията в Софийската градска прокуратура Кокинов допълни още, че е готов и обвинителният акт срещу бизнесмена Христо Ковачки за укрити данъци. По предварителна информация те са в размер на 16 млн. лв. Софийският градски прокурор допълни, че Ковачки ще получи обвинението следващата седмица.

Станете почитател на Класа