Прокуратурата няма да проверява "доклада на ДАНС"

Станислав Савов

Държавното обвинение няма да проверява т.нар. доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за корумпирани министри. Това каза вчера на пресконференция Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор Борис Велчев. Тя допълни, че държавното обвинение разследва конкретни данни срещу конкретни лица и че не може да взема становище по хипотетични вероятности, витаещи в обществото. „И бившият премиер Станишев, и настоящият Борисов, и президентът Георги Първанов, и тогавашният, и настоящият шеф на ДАНС - Петко Сертов и Цветлин Йовчев, твърдят, че такъв доклад не са виждали и не са изготвяли. Следователно прокуратурата няма по какво да вземе становище", мотивира се Кожухарова.
За съществуването на такъв доклад в началото на месеца съобщи Алексей Петров, съветник на бившия председател на ДАНС Петко Сертов. В интервю за в. „Труд“ на 2 септември той обяви, че в доклад на ДАНС, с който и сегашният премиер Бойко Борисов е запознат, се съдържат имената на 10 корумпирани бивши министри. Алексей Петров напусна родното ФБР на 30 август, след като старото ръководство на агенцията подаде оставка. В последния си работен ден Петров обяви пред медиите, че повече „няма да си мълчи“.
Градският прокурор на София Николай Кокинов е подписал обвинителния акт срещу бизнесмена Христо Ковачки, стана ясно още на пресконференцията вчера. Материалите по делото са разположени в 250 тома. Ковачки е обвинен в данъчни престъпления в размер на 16 млн. лв. Никой не ни е предлагал споразумение, съобщи още Кокинов и допълни, че Ковачки не е демонстрирал желание да си плати данъците, което би го спасило. Бизнесменът е привлечен като обвиняем за данъчни престъпления в особено големи размери, извършени в периода 2005 г. – 2008 г.
В разпространено вчера съобщение до медиите Ковачки твърди, че тепърва му предстои да се запознае с обвинителния акт и че обвинението е изградено от хипотези. „Не се занимавам с фиктивни сделки, а с реален бизнес. Нямам притеснения и не бягам от отговорност, но очаквам обективната оценка на съда да покаже правотата ми”, се посочва още в съобщението.
Делото срещу братята Маргини за пореден път ще бъде отложено, съобщи още Николай Кокинов. То беше насрочено за следващата седмица, но няма да тръгне. Причината е постъпилата в Софийския градски съд (СГС) молба за отлагането му заради проблеми със сърцето на един от обвиняемите - Иво Карагеоргиев. С подобен мотив делото беше спряно и миналата година. Няколко месеца по-късно Карагеоргиев беше арестуван за кражба от банкомат в центъра на София, а според болничния лист би трябвало да е на легло.

Станете почитател на Класа