Дадоха ход на делото срещу братя Галеви

Окръжният съд в Кюстендил даде ход на делото срещу бизнесмените от Дупница Ангел Христов и Пламен Галев, известни още като братя Галеви. Освен тях обвиняеми по същото дело са и Владимир Ангелов (Стъклето), Апостол Чакалов (Тоци), Георги Блатски, Красимир Оков и Георги Градевски. Шестимата ще отговарят за създаване и участие във въоръжена организирана престъпна група за изнудване и побой.
В началото на заседанието защитата постави ред искания, но те не бяха уважени от председателя на съдебния състав Мирослав Мачев, който е и административен ръководител на съда. Едно от тях беше за самоотвод на състава. Съдия Начев отхвърли настояването им с мотива, че няма факти и обстоятелства, които да будят съмнения за безпристрастността и обективността му. Второто отхвърлено искане на защитата беше делото да се върне за доразследване заради допуснати процесуални нарушения. Адвокатът на Галеви Емил Велинов дори поиска да не се дава ход на делото, защото е било нарушено правото на защита на клиентите му.
Магистратите допуснаха девет от общо десетте предявени граждански иска към шестимата. Те са за причинени от тях вреди на стойност около около 2 млн. лв. Единственият иск, който съдът не допусна, е предявен от Стоян Терзийски за имуществени вреди на стойност 3000 лв., похарчени от него за лечение след нанесен му от член на групата побой. По делото трябва да бъдат разпитани 131 свидетели, а 26 вещи лица са посочени в списъка за призоваване.
Галеви бяха арестувани в началото на декември миналата година. И на двамата бяха наложени най-тежките мерки за неотклонение – задържане под стража. Делото срещу тях беше временно спряно заради участието им в парламентарните избори на 5 юли, а те пуснати от ареста. И двамата обаче не успяха да влязат в парламента и да се сдобият с депутатски имунитет, което даде възможност на магистратите да продължат делото.

Станете почитател на Класа