Атанас Чобанов и „Репортери без граници“ съдят частни детективи за незаконно следене

Атанас Чобанов и „Репортери без граници“ съдят частни детективи за незаконно следене
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    07.10.2022
  • Сподели:

Българският разследващ журналист Атанас Чобанов е бил обект на доклад на френската фирма за бизнес разузнаване и консултации Avisa Partners. Докладът съдържа много лична информация за него, събрана без негово знание. Организацията „Репортери без граници“ (RSF) е подала заедно с него жалба до прокуратурата във Франция за незаконна обработка на лични данни, съобщава сайтът на организацията.

 

 

„Събирането на лична информация за Атанас Чобанов от страна на Avisa Partners изглежда е извършено в нарушение на законите за защита на личните данни. Съществуването на подобен доклад е особено тревожно, като се има предвид профилът на въпросния журналист, който в продължение на много години е бил обект на заплахи, клеветнически кампании и сплашване заради разследванията си за корупцията в България. „Репортери без граници“ има основателна причина да се опасява, че Avisa е била потърсена от злонамерен клиент“, казва Кристоф Дьолоар, генерален секретар.

 

 

В жалбата, подадена на 3 октомври от името на „Репортери без граници“ и Атанас Чобанов, се казва, че за журналиста са „събирани лични данни с измамни, нечестни или незаконни средства“. В доклада се съдържат много лични данни и информация за личността на журналиста, неговия личен живот, ресурси, контакти, дейности и репутация, събрани без негово знание. Следователно изглежда, че Avisa Partners е обработвала лични данни за Атанас Чобанов по смисъла на член 226-16 от Наказателния кодекс, без да има доказателства, че са спазени предварителните формалности или условия, предвидени в закона.

През август 2022 г.новинарският уебсайт Mediapart разкри, че „през пролетта на 2020 г. екипите на Avisa Partners са проучили част от живота на българския репортер Атанас Чобанов“. Медиите съобщават, че „според Avisa Partners тази операция е започнала по искане на „агенция за връзки с пресата“, чието име не се посочва, „с цел да се открие кой стои зад атаките срещу нейния клиент“. „Клиент“, чиято самоличност също остава неизвестна.“

От своя страна Avisa Partners твърди пред „Репортери без граници“, че докладът бил само „вътрешна аналитична бележка“,“извлечена от публична информация, достъпна онлайн“, и че „не е разпространяван извън Avisa“.

Avisa твърди, че докладът е обикновена „проверка“, извършена в съответствие с нейните задължения за надлежна оценка. От тези обяснения обаче не става ясно какво въобще е налагало да се проучва Атанас Чобанов… …

 

 

Станете почитател на Класа