След птиците ЕК отвори процедура и заради адвокатите

Наказателна процедура срещу България откри вчера Европейската комисия (ЕК). Процедурата е заради това, че държавата не допуска адвокати от останалите страни - членки на ЕС, да упражняват професията си на нейна територия. Комисарите отправят предупреждение и заради дискриминацията в данъчното третиране на чуждестранни облигации. Това е второ официално предупреждение за страната ни, след като през юни миналата година тръгна процедура заради прекаленото застрояване в 6 природни зони, в които гнездят птици. Зоните са по „Натура 2000“ - Калиакра, Рила, Пирин, Западни Родопи, Централен Балкан и Ломовете. Миналата седмица в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е получено писмо от Хулио Бургес, завеждащия отдела за наказателните процедури в Комитета по околна среда, в което се казва, че решението по процедурата ще стане известно до края на февруари, съобщи Ирина Матеева от БДЗП.
„Дали ЕК ще вдигне втори жълт картон на България във връзка с екомрежата "Натура 2000", ще стане ясно до броени дни“, каза вчера Матеева.
Новата позиция на ЕК за адвокатската практика у нас е, че властите в България трябва да обяснят какви са изискванията за придобиване на адвокатска квалификация в страната. Заради неясните регламенти европейските адвокатски компании не могат да развиват дейност в България, твърди ЕК.

Станете почитател на Класа