НОВИНИ ОТ НАТФИЗ

 


18-19 malko.jpg

 

 

 

 

НАТФИЗ Седмичен бюлетин №76 28 януари – 3 февруари 2019

 

 

 

 

НОВИЯТ ФИЛМ НА ПРОФ. ИВАН НИЧЕВ

 

 

Преди дни, в кино „Люмиер", се състоя премиерата на филма на режисьора Иван Ничев „Можеш ли да убиваш". Сценарият е написан в съавторство с Юрий Дачев и Татяна Гранитова. Лентата е поглед над съвременна България.

 

Постарал съм се да има и усмивка, и ирония, но има и тъга. Това е моментна снимка на нашия живот. Исках да направя филм, който да стигне и до онези, които управляват кораба, наречен България. Има проблеми, които трябва да се решат днес, а не някога. Това е метафора за съвременна България – какво може да направи един човек, за да живее по-добре." / Иван Ничев

 

Ivan Nichev - Mozhesh da ubivash 1

 

Проф. Иван Ничев е възпитаник на Държавната филмова академия за театър и кино в Лодз, Полша и ученик на Анджей Вайда. Става един от първите асистенти на доц. Христо Христов при разкриването на специалността „Кино и телевизионна режисура" в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) през 1973 година. Редно е да се отбележи изключителния му принос в създаването и развитието на националната кинематография – 46 години режисьорът Иван Ничев създава прекрасни български филми, а професорът Иван Ничев обучава поколения български кинорежисьори. Благодарим на Режисьора и се прекланяме пред Професора!

Творецът не може да служи на тези, които правят историята, а на онези, които я изтърпяват."/ Иван Ничев

 

 

ИЗКУСТВОТО Е СЪСТРАДАТЕЛНО / ВРЕМЕ ЗА ИВАЙЛО

 

Месеци преди дипломирането си през май, класът на проф. д-р Атанас Атанасов е селектиран за участие от два изключително престижни театрални форума. 13-то издание на Международният фестивал „Your chance"/ „Твоят шанс" през април в Москва и 5-то издание на европейския Festival „Reves D'avant L'aube 2019"/Фестивал „Сънища преди зазоряване" 2019 през юли в Париж ще очакват възпитаниците на НАТФИЗ със спектакъла „Хора с куфари" от Ханох Левин.

 

Московският фестивал е най-големия международен театрален фестивал на студентски и следдипломни прояви. Привлича изявени млади театрални артисти от Русия, Европа, Азия и Америка. Домакин е на най-добрите театрални училища от света и се посещава от театрални режисьори, известни критици, кинорежисьори, кастинг агенти и продуценти. Фестивалът в Париж е едноседмично честване на уникалното европейско културно наследство в областта на театъра. Той спомага появата, представянето и укрепването на съвременния театър и новите театрални форми от Санкт Петербург до Лисабон и от Рейкявик до Самотраки. Подкрепя компании и художници, които развиват свой собствен театрален почерк, в дух на сътрудничество между различните културни среди и възникващи нови форми и естетика. Всяка година събира до 30 трупи и индивидуални артисти от различни националности. Представя повече от 75 събития - представления, уъркшопи, срещи и разговори. Програмата му варира от физически до текстово базирани спектакли и се провежда в Театъра „Ménilmontant"/„Менилмонтан".

 

Очевидно е, че селекцията за участие и поканата към абсолвентите на проф. д-р Атанас Атанасов от два, толкова различни като платформи, фестивала е висока професионална оценка за резултатите от четиригодишното им образование в Академията. Но, тъй като броят им е голям – 27 души, класът ще трябва да набере допълнителни средства, за да обезпечи пътуването си до Русия и Франция.

Независимо, че сами се нуждаят от финансова подкрепа, младите артисти решиха да посветят последния си дипломен спектакъл на сцената на Театър НАТФИЗ на Ивайло Карабанчев. От четирите свои учебни представления, класът избра да играе „Ние, духовата музика!" по разказите на Йордан Радичков, в постановка на Петринел Гочев, за да подпомогне 16-годишното момче в борбата с мускулната дистрофия. Кутията за дарения ще обикаля публиката след всяко представяне на „Ние, духовата музика!" до май. Състоянието на Ивайло Карабанчев регресира, без лечение и рехабилитация животът му е застрашен. Ако имате желание и възможност да помогнете, посетете „Ние, духовата музика!" на 29-ти януари в салона на Театър НАТФИЗ и следете игралните дати на спектакъла през следващите месеци.

 

Vreme za Ivailo 1.jpg

 

„В този живот си има приоритети! Сега е ВРЕМЕ ЗА ИВАЙЛО! Ние имаме всичко – млади сме, здрави сме! Имаме страхотно образование и спектакли, които се харесват от публиката, а очевидно и от селекционерите на фестивали. До април и юни има време. Все ще успеем да наберем средствата за пътуването, но Ивайло не може да чака. Затова, елате на 29-ти януари. Можем да му помогнем заедно. Ние сме тук, а вие?"

                                     Крис Топов (абсолвент от класа на проф. д-р Атанас Атанасов)

 

 

 

ЕКЛЕКТИКА

 

Откри се последната от серията изложби, свързани с дипломирането на студенти от специалност „Фотография" в НАТФИЗ. Изложба фотопортрети на Веселин Черепов е изложена във фоайето на Театър НАТФИЗ и може да бъде свободно посещавана. Експозицията носи името „ЕКЛЕКТИКА". Специфичната визия на фотографиите от серията е постигната чрез специални гримове, активирани чрез UV-светлина.

 

1ааасввв

 

Заповядайте! Допълнителна информация и снимки можете да намерите тук.

 

 

 

 

УДЪРНА ВЪЛНА ОТ МЛАДИ РЕЖИСЬОРИ В БЪЛГАРСКОТО КИНО

 

 

Само след година българското кино ще се радва на ново попълнение от млади, амбициозни, талантливи и професионално обучени от НАТФИЗ режисьори. Алекзандър Йорданов, Александър Милушев, Анна Дамянова, Красимир Калушев, Красимира Дамянова, Стефани Дойчинова съвсем скоро ще се заемат с подготовката на дипломните си филми при акад. Людмил Стайков и проф. Иван Ничев. Преди дни, студентите издържаха един от последните си изпити в Академията – „Телевизионна адаптация на сценично произведение".

 

 

Vsichki

 

 

Показани бяха телевизионни адаптации и 10 трейлъра създадени под художественото ръководство на Декана на Факултет „Екранни изкуства" доц. Любомир Христов и проф. Теодор Янев. Освен че отразяват работата на абсолвентите от Факултет „Сценични изкуства", трейлърите са съвременна презентация на спектаклите „Хора с куфари", „Луна с вкус на нар", „Процесът", „Ние, духовата музика!", „Вечер на Гласа", „Черна дупка", „Нова земя", „Papas in motion" и куклените спектакли „Бяла приказка" и „Седемте козлета и вълкът". Скоро тези трейлъри, както и много от създаденото в НАТФИЗ студентско – документално, анимационно и игрално кино, ще бъде публикувано в  YouTube и  Facebook. Очаквайте го и го гледайте, защото има какво да ви покаже и с какво да ви провокира, а и със сигурност ще ви даде още едно основание да се гордеете с потенциала на страната си!

 

 

 

НАТФИЗ Игрална програма, 28 януари – 3 февруари 2019

 

 

 

 

 

 

 

29. I., Голяма сцена, 19.00 ч.

НИЕ, ДУХОВАТА МУЗИКА! по разкази на Йордан Радичков, клас проф. д-р Атанас Атанасов

 

1akkkklk

 

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

30. I., Голяма сцена, 19.00 ч.

ЛУНА С ВКУС НА НАР по Федерико Г. Лорка,клас проф. д-р Петя Цветкова

 

 

1ayyyuuuy

 

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

29. I., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

НОВА ЗЕМЯ танцов спектакъл, клас проф. д-р Петя Цветкова

 

1aqqqqs

 

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

 

30. I., 2. II., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

PAPAS IN MOTION от Роналд Рудол, клас проф. д-р Атанас Атанасов

 

Papas in motion 1

 

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

 

31. I., СЦЕНА 47, 19.30 ч.

ВЕЧЕР НА ГЛАСА концерт, клас проф. д-р Атанас Атанасов

 

 

1aghjh

 

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

 

 

КУКЛЕН ТЕАТЪР НАТФИЗ

 

 

 

2. II., 11.00 ч., Камерна сцена на Младежки театър „Н. Бинев"

БЯЛА ПРИКАЗКА от Валери Петров

 

Biala prikazka 4

 

подходящ за зрители над 4 години

постановка проф. Боньо Лунгов,

режисьор доц. д-р Константин Каракостов,

сценография и кукли Евгения Лачева,

музика Михаил Шишков,

хореография доц. д-р Константин Каракостов,

специалност АКТ,  клас доц. Майя Енчева

Бяла приказка" е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър НАТФИЗ.

След спектаклите „Седемте козлета и вълкът" и „Таласъмът Тропалан", студентите от ІV курс по актьорско майсторство за куклен театър ще представят класическото заглавие на незабравимия Валери Петров „Бяла приказка".

Една история за приятелството, но и за предателството, за изпитанията, през които преминаваме, за да открием истинския приятел, и за прошката, която ще ни помогне да останем завинаги заедно.

Едно забавно куклено представление, в което зрителите ще се срещнат с Еленчето и Мечето, с Лисичето и Гарджето и разбира се с Ванчо и неговото коте.

А дали Метеорологът ще отговори на въпроса:

„Казва се приятел пръв,

но защо е той такъв?"

Ще разберете от спектакъла „Бяла приказка".

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

 

 

3. II., 11.00 ч., Камерна сцена на Младежки театър „Н. Бинев" ТАЛАСЪМА ТРОПАЛАН

 

 

Tropalan 7

 

 

подходящ за зрители над 4 години

постановка Тодор Вълов,

сценичен вариант и режисура Тодор Вълов,

сценография и кукли Стефка Кювлиева,

музика Пламен Мирчев-Мирона,

специалност АКТ,  клас доц. Майя Енчева

Таласъмът Тропалан е най-косматият, зъбат и проклет таласъм в цялото царство. Решил завинаги да стане царски таласъм и да си живее по царски в двореца!... Елате и научeте как се прогонва таласъм! Елате и споделете едно забавно, комично и топло представление.

доц. Майя Енчева

Допълнителна информация ще откриете тук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа