Магия от валсове и песни на Брамс и Лист в камерна зала "България на 13-ти февруари

Виртуозните валсове на Лист, съчетани с "Валсове - любовни песни" на Брамс ще звучат в камерна зала "България на 13 февруари от 19:00 часа.

 

Концертът - импресия по замисъл е пътешествие в романтично-диаболичната музика и ще звучи в навечерието на празника на влюбените, а на сцената ще бъдат Янко Маринов (пиано), вокална формация "Импресия" и актьорите Елена Шерицел и Момчил Маринов.

 

Любов и грехопадение, разрушителната сила на танца на Мефистофел с ангелите, смъртта и спасението чрез силата на любовта. Всичко това е само част от емоционалната вихрушка, инспирирала музикалните образи и послания в творбите, които ще чуе публиката в камерна зала "България" на 13-ти февруари.

 

2222222

 

Брамс пише своите валсове-песни първо за пиано на четири ръце, след това ги разписва за оркестър. Янко Маринов решава да ги изпълни в специална адаптация за соло пиано, като запазва в тоналната пъстрота, богатство на фактурата и звуковата плътност.

 

Текстовете на песните са изтъкани от терзанията и духовните мъки на лирическия герой, който е обречен да премине през разтърсващата, помитаща и разрушителна сила на изпепеляващата любов, която обсебва, разяжда и поглъща със страстта и степента на въздействие. И ако музикалните познавачи намекват, че става дума за невъзможната връзка между Брамс и съпругата на композитора Роберт Шуман - Клара, все пак специалrстите откриват влиянието на философа Георги Фридрих Даумер, примесени с щрихи от народната поезия на народи от различни краища на света. На финала всичко ще завърши с полет, изпълнен с баланс и смирение, издигащ се до пулсиращата хармония на Музите.

 

Пълната палитра от човешки емоции, та дори и екзалтиращата или разяждаща неистова болка след угасването и носталгията по голямата любов, носталгията, паралелно със светлината и яркия пламък на надеждата - всичко това е втъкано в музикалното преживяване, наречено "Магията на валса".

 

DSC22N6034

 

Дали ще бъде феерия или ще събуди изпепеляващи спомени е въпрос на асоциациите, които ще изпита публиката на 13-ти февруари в камерна зала "България".

 

Ето какво каза след края на генералната репетиция Янко Маринов във видеоинтервю:

Станете почитател на Класа