Изложбата „C’est la vie“ в Музея на Земята и Хората в София

Изложбата „C’est la vie“ в Музея на Земята и Хората в София представя творчеството на българо-френските художници Иванка Петрова-Цекова, наречена Ване и Кристин Цекова, наречена Кристи.

 


Парижката им история се заражда още през 60-те години, когато Ване, родена в София, се влюбва във френския език и става известна със своите художествени изяви като „Ваня—детето чудо“. Тя завършва френската гимназия и Художествената академия в София.
Френският език и интересът к към изкуството я отвеждат в Париж, където тя завършва естетика на изкуството и остава да живее във Франция. Кристи се ражда в Париж и израства в подножието на Монмартър, където изгражда своето творчество. Дипломира се в история на изкуството и чужди езици и цивилизации.

 

asaw11


Двете, майка и дъщеря, създават асоциацията „Paris-Vanet-Art“ през 2013 година, за да се борят за изкуството и за сближаване на двете култури – българската и френската.

 

1q2q2q


Художествените им търсения прерастват в защита на човешките ценности и солидарност. Творчеството им се превръща в средство за сближаване на хората. Не само изложби, ателиета по рисуване и живопис, но и ателиета по кирилица предложи “Paris-Vanet-Art” на френската публика.

 

1asss3s


“C’est la vie” е творческият израз на художниците спрямо техните възгледи за живота и техните разбирания за неговите стойности. Авторите биха искали да предадат на хората вяра и упорство за превъзмогване на трудностите в живота, всеки един според своя собствен пластичен език.

 

1aqwq23


Изложбата може да бъде посетена от 24-и юли до 11-и август.

 

 

1aaaasde


Facebook страници: @ParisVanetArt и @ChristineTzekovaChristy

Станете почитател на Класа