КАКВА Е РАВНОСМЕТКАТА СЛЕД СКАНДАЛА "ПРОСЛУШВАТ ОПЕРНА ПРИМА В МУЗИКАЛНОТО"

Във Фейсбук бе продуциран чутовен скандал в ресора на културата. Ще прослушват оперна прима в Музикалното. Три дни мрежата провеждаше своя референдум по казуса, който проби и в тв новините. Финалът дойде и равносметката е тъжна: всички страни са губещи.

 

Как започна всичко това?

 

Оперната прима и гениална българска оперна певица Дарина Такова, аплодирана по целия свят, изкачила стъпалата до върха на оперния Олимп, е била поканена от шефката на Музикалното школо в София да се включи в конкурс за преподаватели. Отива, подава документи и след като разбира изискванията на състезанието - които включват и пеене пред комисия, решава да се оттегли.

После описва историята и се оплаква в социалната мрежа.
Пак там "Ало, Банов съм!" се изцепва, че иска оставката на директорката на Музикалното училище.
Историята влиза в "Новините" ...
Фейсбук става арена на дискусии, спорове, анализи, закани, обиди.
Публиката се разделя на два лагера.
Хубавото е, че върви своеобразен референдум за нагласите на хората не само по казуса.

 

Да, ама не!

 

Интернет матрицата е едно, а реалността и живота - нещо съвсем друго.
Често хората се оплакват от какво ли не в мрежата, но нещата се решават в реалния живот с битки, мотивация, отстояване на каузи.
В крайна сметка, в понеделник се провежда среща между Министъра и директорката. Оставка не е подадена, а Банов разбира чак сега, че няма нито правни, нито административни основания да уволни директорката Столина Добрева.
Такова заявява публично, че се оттегля и никога повече няма да кандидатства за нищо в България.

 

ОТ СКАНДАЛА ЗАГУБИХА ВСИЧКИ

 

Мегаскандалът, който тресе държавата три дни, предизвика разочарование и загуба за всички.
Дарина Такова не сбъдна желанието си да преподава в Музикалното училище "Л. Пипков". Друг е въпросът, че нейната класа и ранг предполагат да води клас в Музикалната академия "Проф. П. Владигеров" поне. Но, всичко е въпрос на личен избор. Апропо, тя би могла да преподава навсякъде по света, стига да го пожелае. Сега, след скандала, а и след време, появата и на "Оборище" 17 ще предизвиква разнородни емоции, май.

 

Директорката Столина Добрева спази процедурата и закона. Беше твърда и не се уплаши от заканите на министъра. Защити тезата си и разкри, че каквото и да направи в този казус - би била обект на критики и обвинения. Още повече, че за място в школото за таланти са се кандидатирали и действащи оперни певци от Националната опера. Преференции не би могло да се направят за никого. Дори и за Доминго! Но! Скандалът затвори вратите на учениците за достъп към знаменитата Дарина Такова, която би могла да се появи под различни форми и чрез различни формати, за да общува с възпитаниците там. Скандалът натрупа толкова негативи у всички, че сега и това е почти невъзможно да се случи скоро. Или поне не на територията на националното училище.

 

Банов - какво да кажем? Няма как министър за се изказва във Фейсбук. Виж, Бойко е друго. Той от където и да се провикне ще бъде отразен. Ама той нали е кралят-слънце. Виждам, че дори новините на националните телевизии отразяват вече министър-председателя по негови изявления или снимки във ФБ-профила му. Няма нужда вече от репортажи, синхрони, присъствие на екипи на мястото. Може да се излъчват и картини, заснети от ПР-ката на премиера с телефон и пуснати в You Tube и Facebook. Дано само Генералният директор на БНТ да не се сети, че така може да се работи без репортери, оператори, монтажисти и да се направи генерална реформа и съкращения. Така де - всеки се "излива" във ФБ, публикува си снимки или видеа и ние ги излъчваме. Ето ти готова емисия.

Няма как министър да назначава, да уволнява и т.н. през социалните мрежи. Нужна е административна и правна подготовка, която да бъде в услуга на ръководителя по отношение на това: какъв е казусът, кой е виновен, има ли основание за едно или друго действие, санкция, какво решение може да се вземе - или пък не. Емоционалните реакции не са добър съветник. Личното Ви усещане и настроение е едно, а административното и законово ръководство и управление - нещо съвсем друго.

Иначе казано във Фейсбук всички са царе. Но, реалността, истинският живот е нещо съвсем друго. Така се оказва.

 

ИЗВОДИТЕ

 

Разбира се, че трябва да има уважение към големите таланти на България.
Разбира се, че трябва да се отстоява и пази законността и спазването на правилата.
Какво бе уважението към Борис Христов, Гена Димитрова, Николай Гяуров, Никола Гюзелев - прославили България по света? Кой ги покани да преподават и къде у нас? Кое висше училище по изкуствата, академия, оперен театър е кръстен на тяхно име? Как България ги почете и уважи и как ще пази паметта им?
Защо легендарната Райна Кабаиванска днес НЕ прави майсторските си класове с Музикалната Академия, или защо не и там? ...
А и темата за това кой е по-по-най и свръх започва вече да дотяга и да звучи странно. Най-малкото на фона на поговорката: "Скромността краси човека".


Нека напомним, че плеяда именити музиканти, диригенти, режисьори, певци и т.н. артисти са на върха на славата си по света. Соня Йончева, Цветелина Василева, Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Александрина Пендачанска, Виолета Радомирска, Руси Никоф, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Веселина Кацарова, Евгения Дундекова и десетки именити наши сънародници ...

 

Трудно е в днешния свят на свръх-егото всички да са щастливи.

Всеки има своя път, всеки носи кръста си.
Времето и публиката отсяват значимостта и класата.
Но, всички ние - общество и държава, трябва да се грижим за паметта и опазването на културата на страната си.
Иначе, утре всички ще се гордеят само с Азис.

 

Конюнктурата, продуцентски компании, рекламният и шоу - бизнеси, натрапват чрез медии и кампании определени лица в театралния жанр. Произвеждат ги в звезди, които са лица на тв формати, рулетки и игри на късмета, стават водещи, снимат активно - само и предимно те, в сериали. Така публиката, на която тези лица й се натрапват, ги заобичва, свиква с тях и започва да ги следва. Купува си билет и влиза в театъра заради Него или Нея. Спектакълът или драматургията вече нямат никакво значение. Зомбираната аудитория следва любимеца си от малкия или големия екран и тича по петите му, а той е изключително удобен и полезен - нали продава. Известността генерира печалби. Това пък "отваря" вратите на кастингите и предпочитанията на режисьори и директори. Важни са продажбите, трябват ни пълни зали. На всяка цена! После, довечера, те пак ще гледат своя любимец като хипнотизирани с надеждата да ги направи милионери.

 

А къде са победителите от музикалните формати? Май бързо изчезват или гледат да се откачат от заробващите договори с мениджърски компании, които ги карат да правят едно или друго нещо под диктовка. Дори музиката им трябва да е по калъп, за да се продава.

 

Тъжно е да гледам през лятото по морето и дискотеки, в ресторанти и увеселителни заведения, как младите се радват и задоволяват духовните и културните си стремежи само с чалга, софт-порно и еротика, еднотипни и еднотактови парчета, които са изпети на до два тона, които крещят цинизми и вулгаризми под ритъма на песните, които служат.

 

Ето затова ни трябват именитите артисти, стойностните творци, високо изкуство, което да докосне, да те провокира, да го запомниш, да те развълнува, да те промени, да те кара да летиш.

Трябва ли ни?
Вече всички крещят точно обратното - "НЕ!"

 

Важен е истинският живот и онова, за което се борим в реалността, което създаваме в живота и на сцената, което ще остане след нас. Това е стойностното. Другото утре няма да го има и никой няма да си спомня за него ...
... Дори за Фейсбук! ...да, Марк !...

Холивуд казва: "Ти си толкова голям и велик, колкото голям и велик е последният ти филм". Ако перифразирам, то, ти си това, с което последно ще те запомнят хората.
Конфликтите не са градивни.
Насочете енергията си към креативното, оригиналното, уникалното, неповторимото, красивото, духовното! Творете!
Използвайте потенциала и гения си, за да създавате Светлина!
Стойностното, смисленото и значимото са в основата на онова, което пребъдва на територията на вечността.

Станете почитател на Класа