След псевдо патриотичната ширпотреба по Нова и бТВ идва ред на етнопорното

Меги и Иво са медийни звезди. В България. Меги и Иво обикалят света, тя в народна носия, той нещо като водач на дуото. И пиар. Хората я спират, чудят й се (на акъла), а някои се снимат с нея. Така научават нещичко за България - висша форма на патриотизъм, според български медии. В неделя, 30 юни, Меги и Иво са гости в сутрешното студио на Нова телевизия.

 

.

 

Водещата Мартина Ганчева разговаря с тях в стил хахо-хихи – пълнейки паузите между рекламите. А Меги и Иво са пълнеж, без никакво съмнение. Живеят и работят в Германия, но дават интервюта, позират и изричат мъдрости в родината. Германците по-малко се прехласвали по тях, защото, видите ли, били резервирани от много нашенци, които източвали немската социална система.

Меги и Иво обаче не са от тези, како Сийке. Те са правилни хора. И са банкови чиновници. На работното място им е скучно, затова по време на отпуската пътешестват по света с носии. За малко се прибират в България, колкото да направят няколко медийни „удара“ и да се видят с роднини. После се връща при добре платената скука. Така безличните и семплите иначе Меги и Иво правят живота си по-интересен за тях, и доста скучен за рискувалите да ги гледат или слушат.

Преди по-малко от месец Меги и Иво със същия (не)успех гостуват и в бТВ. Дефилират и в други медии. С едни и същи разкази и изкуствени усмивки.

Представете си, че по софийската „Витошка“ се появи симпатична женичка от племето зулу или индийка с традиционна носия се появят около Народното събрание или площада в Червен бряг. Ще щракнете едно селфи, няма как. И Меги на това разчита.

Какво всъщност ни казват Меги и Иво с тяхното хрумване? Че не могат да живеят без балгарските традиции и носии? Да си бяха останали на село тогава, работейки в читалището за 300 гроша, вместо да скучаят в германски банков клон. Ако пък толкова много искат известност, Меги да свали фустата и ризата с шевици в стилен стриптийз на фона на българския трикольор някъде в Танзания или Париж и наистина ще се прочуе. И България ще прочуе…

Разговорът в студиото със „звездите“ Меги и Иво, е предшестван от възторжен 20-минутен репортаж за Ставри Ставрев. Толкова ефирно време рядко получава някой български творец, но Ставри е „супер звезда“. В бизнеса с мускули е. Той - уау, - се е класирал за игрите по CrossFit в Америка. Велико е, хълца възхитена репортерка, и не споменава, че става дума за състезания с рекламна и комерсиална цел. Наш Ставри е тренирал в Англия, но ще разнася славата на България отвъд океана. И медиите го понасят на крилете си...

Меги, Иво и Ставри са ясни – искат да блеснат с нещо, каквото й да е. Те не са виновни – толкова могат да изтискат от въображението си. Не е ясно обаче защо българските медии им обръщат такова внимание. Списъкът с измислени герои в предаванията им е необосновано дълъг.

В същото време няма и една новина или репортаж от училищата по изкуствата. Какво става с училището по каменоделство и скулптура в Кунино, например. Успяха ли да го закрият или все още диша? Къде са предаванията за Консерваторията, университетите, лабораториите? Защо за хората по селата се сещаме само когато ги ударят порои, пребият ги или ги наръфат свирепи кучета?

Преди дни млади български IT специалисти, върнали се от Лондон да правят бизнес у нас, разказаха пред медиите за сблъсъка си с администрацията и институциите в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“. Телевизии снимаха, но нито една не пусна и кадър. А Мартин Димитров, обявен от „Форбс“ за най-млад успял българин и колегите му сигурно имат повече какво да кажат от Меги с пищимала и Ставри с големите бицепси.

Лошо, Гошо, лошо, - пееше Георги Минчев. Медии се хранят с ширпотреба и ни пробутват сюжети-сурогати с учудваща лекота. Редуват ги с чалга изявата на политици и управници, както и с чалга акциите срещу нарочени за отстрелване кмет или чиновник, взел подкуп пита кашкавал… Скоро могат и етнопорно да ни пуснат с аргумента, че става дума за патриотизъм. В преносен смисъл то отдавна се излъчва...

И като стана дума... къде се изгуби Ева Майдел, евродепутатката от ГЕРБ, която с носия и байрак си правеше реклама за изборите, хваната на хоро в Брюксел? Беше обещала безплатна екскурзия в Белгия за оригинална мартеница? Ахмаците проверяват ли си пощата за поканата? Майдъл с пещимал на откриването на новия Европарламент. Патриотична гледка ще е. А до нея Марчето Габриел и останалите. 

Темата с ширпотребата може някому да изглежда дребна, но не е. Да залагаш на ципове и копчета, сякаш си телевизионна сергия в Илиенци,стеснява и без това ограниченото пространство за традиционните българки ценности. Истинският национален дух не е в елементарните частици, които извършват браунови движения. Той се носи от силни характери, ярки личности и се открива в творенията на балканския талант. И се поднася от способни медийни представители, а не от еднодневки.

 

Нина Митева

Станете почитател на Класа