Учените предложиха проект за междузвезден деускорител

Учени от Германия и Великобритания предлагат система от магнитни и електрически платна като междузвезден деускорител. Изследването е публикувано на сайта arXiv.org, пише Lenta.ru.


Космическа станция, която е в състояние да пътешества до други звезди и да предава на Земята получените данни, трябва да има сравнима със светлинната скорост. Очевидно първите междузвездни пътешествия ще бъдат прелетни, тъй като високата скорост на апарата няма да му позволи да влезе на орбита около звезда или екзопланета.

 

В същото време за по-ефективно събиране на данни междупланетната станция трябва да намали своята скорост. В своята работа учените предлагат това да става с помощта на магнитно платно.


То позволява да се използва статично магнитно поле за отклоняване на заредените частици (които представляват частици звезден вятър) и е особено ефективно за забавяне при високи скорости на станцията.


Според учените използването на система от магнитни и електрически платна ще позволи най-ефективно да се извършват междузвездни прелети. Например за ускоряване до скорост 15 000 километра в секунда (което представлява 5% от скоростта на светлината) кораб с маса 8250 килограма ще има нужда от 29 години.

 

В случай че се използва система само от електрическо платно, за това ще бъдат необходими 35 години, а само на магнитно – 40 години.
Наскоро световноизвестният физик Стивън Хокинг и руският бизнесмен Юрий Милнер обявиха началото на работата по създаване и изпращане на сонда към Алфа Центавър.


Инициативата, получила названието Breakthrough Starshot, може да стане първата мисия на ръкотворен апарат към друга звезда.

Станете почитател на Класа