За борбата с мазнините

За борбата с мазнините
  • Автор:  classa.bg
  • Дата:  
    26.03.2018
  • Сподели:

Статистиката е красноречива. В момента един от всеки четирима души във Великобритания страда от затлъстяване, докато през 90-те години на ХХ век този бич е засягал един на шестима. 58% от жените и 68 процента от мъжете пък са с наднормено тегло.

Освен че наднорменото тегло вреди на здравето, пълните хора не са толкова щастливи. Изследване на Института за проучване на обществените нагласи във Великобритания разкрива, че те биват заклеймявани, а 53% от британците не ги харесват и смятат, че биха могли да отслабнат, стига да опитат. Но науката показва, че това не е просто въпрос на воля.

„Връзката между яденето и центровете за удоволствие в мозъка е повече от ясна, така че ако нещо ви доставя удоволствие и винаги е на една ръка разстояние, защо да не си го позволите? – пита проф. Сюзън Джеб, специалист по хранене в Оксфордския университет. – Животът ни е натоварен, ние сме под стрес и трябва да вземеш осъзнато решение, за да кажеш Не!"

За щастие науката дава някои отговори как да контролираме теглото си. Само преди десет години диетите не бяха изследвани достатъчно и лекарите и диетолозите не можеха да дадат научно обосновани съвети. Днес обаче има доказани факти как да се борим с мазнините.

Коя е най-добрата диета

според науката?

Отговорът е прост: яжте по-малко. Може да го постигнете, като избягвате мазнините (примерно да ядете сурова храна) или въглехидратите (като диетата „Аткинс" или палеодиетата). Но проблемът с тези режими на хранене не е толкова в отслабването, а в намирането на начин, който е ефективен, безопасен, подходящ за стила ви на живот и осигурява запазването на резултатите, за да сте сигурни, че няма рязко да качите килограми за пореден път.

Диетолозите (за разлика от рекламните агенти, налагащи даден продукт) избягват да дават категорични съвети, тъй като няма диета, която да пасне на абсолютно всеки човек и начин на живот. Новите изследвания сочат, че има една определена група от по-универсални диети като Cambridge Weight Plan, Lighter Life и Optifast, но при тях се приемат само предварително приготвени барчета, шейкове и други продукти. Може да ви се стори, че тези диети за бързо отслабване ще бъдат нарочени от учените, че са драстични, нездравословни и общо взето рекламни. Изследванията обаче показват, че тези диети с крайно ограничаване на калориите и с пълно заместване на храната са ефективни и безопасни, стига да се прилагат правилно. Анализ на изпитанията от миналата година, оглавен от Центъра по изследване на затлъстяването към Бирмингамския университет, показва, че с тези диети човек може да свали 10 кг за 12 месеца. В същото време друго изследване твърди, че с програми за промяна в поведението (изграждане на нови хранителни навици и повече физически упражнения) като Slimming World и Weight Watchers човек ще свали 4 кг за година.

Изследванията са недвусмислени – всички хора на диета качват тегло след приключването ѝ (самата диета няма значение), но Джеб обяснява, че колкото повече отслабнете, толкова по-дълго ще се задържите под опасната за здравето граница на затлъстяването. „Проучванията сочат, че програмите с пълна подмяна на храната, съчетани с промяна в поведението за седмица или месец, дават най-дълготрайни резултати", казва тя.

Диетите с подмяна на храната може да ви се струват крайни, но при тях хранителните вещества са балансирани, което убягва на други диети, примерно само с млечни продукти или с лимонада. Съветът е: Пробвайте диетична програма под наблюдение, за да отслабнете безопасно

Станете почитател на Класа