Китайският роувър откри " гел с необичаен цвят" на Луната

Роувърът Юту-2 от китайската мисия Чанг'е 4, който извършва проучване на тъмната страна на Луната, откри вещество, което се отличава от другите материали, наблюдавани на повърхността на природния спътник на Земята.


Според публикация в дневника на Юту-2, направена на 17 август, специалист от проекта е разгледал изображения, направени от камерата на роувъра и е наблюдавал загадъчното вещество в един кратер. Тогава учените решили да отложат операциите, които устройството трябва да извърши, преди да влезе в хибернация през осмия лунен ден и му наредили да анализира не само самата находка, но и територията в близост до въпросния кратер.


Специалистите твърдят, че става въпрос за вещество „подобно на гел с необичаен цвят", но до момента не успяват да обяснят неговия произход.


Междувременно порталът Space.com отбелязва, че материята може да бъде разтопено стъкло, появило се в резултат на метеоритни удари срещу Луната.
На 8 декември Китай успешно изстреля сондата Чанг'е 4 с ракетата "Long March 3B", за да изследва скрития сектор на природния спътник на Земята.


Космическият кораб - кръстен на лунната богиня в китайската митология - успешно кацна на тъмната страна на Луната на 3 януари. По този начин Китай се превърна в първата държава в историята, постигнала успешно кацане на сонда в този район.


Чанг'е 4 и Юту-2 извършват измервания и събиране на скали, които биха могли да разкрият нови подробности за тази неизследвана зона на Луната.

Станете почитател на Класа