Росен Плевнелиев: Трябва да гарантираме на обществото, че терористичният акт няма да се повтори

Терористичният акт в Бургас е дръзко и грубо предизвикателство и посегателство върху националната сигурност на Република България. Ние трябва да положим всички усилия, за да гарантираме на обществото, че това няма да се повтори, че невинни хора няма да преживеят ужаса на терора отново. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).
„След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната. Необходимо е да подходим държавнически и отговорно към неговото решаване, като прецизно изследваме процесите в средата за сигурност – да отговорим на въпросите какво и как се промени в нея, адекватен ли е моделът, по който противодействаме на тероризма, отделяме ли необходимите ресурси, как разпределяме и управляваме, защо именно в България се случи. На основата на задълбочен анализ трябва да набележим конкретни и комплексни мерки за превенция и противодействие на тероризма. Нужен ни е ясен отговор на въпроса какво трябва да направим, за да ограничим риска от нов терористичен акт”, отбеляза държавният глава.
„Необходим е системен подход и системни решения. В тежки моменти са силни тези, които търсят решения на проблемите, а не само виновните за тяхното възникване. Не бива да допускаме оценката за състоянието на системата на националната сигурност да се политизира, да се ползва за тясно партийни цели извън контекста на националните интереси. Казусът е труден, именно затова координацията и сътрудничеството между всички институции е от решаващо значение”, коментира Плевнелиев.
Темата за терористичния акт в Бургас влезе като извънредна точка в дневния ред на КСНС. Членове на КСНС са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи в Народното събрание. За участие в заседанието са поканени председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор на Републиката, началникът на Политическия кабинет на министър-председателя, министърът на правосъдието, главният секретар на Министерството на вътрешните работи, секретарят на Съвета по сигурността към Министерски съвет, директорът на Служба „Военна информация” в Министерството на отбраната, директорът на Националната разузнавателна служба и заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов.

Станете почитател на Класа