Слави Бинев: Проектът АЕЦ "Белене" е икономически ефективен

Според Слави Бинев от ГОРД проектът АЕЦ "Белене" е икономически ефективен. Като евродепутат той обяви в предаването "Неделя 150", че Европа е "за " втората атомна централа. По думите му, трябва проектът да бъде реализиран с мажоритарно държавно участие или законодателно да бъде гарантирано, че бъдещият частен собственик ще продава електроенергия на вътрешния пазар на по-ниски цени. По темата Бинев съзря съвместен сценарий между управляващите и БСП:

При който се създава конфликт, примерно, между българската страна и изпълнителя на оборудването за България, който представя непосилен иск към НЕК. Разбира се, се взимат мерки още от времето на Тройната коалиция, сериозните инвеститори да се отстранят от проекта. Така че сключването на договора с офшорен инвеститор да изглежда като спасителна операция. Изборът на офшорен инвеститор се узаконява чрез референдум, услужливо подет от опозицията, но подкрепен от управляващите. Това кара хората да си мислят в съвсем друга посока.

Според депутата от ДСБ Иван Иванов управляващите със своите хаотичните действия по проекта АЕЦ "Белене" не дават яснота какво възнамеряват да направят.

Бойко Борисов иска да бъде всеяден по отношение на българските избиратели. Той разбира, че отиването с ясна позиция към следващите избори и, преди това, позиция по отношение на референдума, може да отнеме гласове хора, които по различни причини подкрепят тази идея. С фалшивия сигнал, че започват преговори с потенциални инвеститори, стремежът е тези хора да бъдат отново привлечени към ГЕРБ с мисълта, че ГЕРБ прави всичко възможно да доведе към успешен край проекта „Белене".

От своя страна в предаването "Неделя 150" лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че референдумът ще бъде провал за БСП:

Считам, че, ако се проведе референдум, той ще бъде тотален, огромен погром, провал за БСП. Те ще получат по-малко гласове, отколкото подписа са събрали.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа