“България на гражданите”: Вандализъм е това, което се прави с Криптата и паметника на “Цар Освободител”

"В момента сме свидетели на престъпления срещу българската история". Това заяви скулпторът проф. Велислав Минеков на пресконференция на тема: "За безобразията и щетите върху българската култура. Нови скандални факти". Минеков, който е член на Националния съвет на "Движение България на гражданите", съобщи, че се подготвя ликвидирането на Криптата на храм-паметника "Св.Александър Невски" чрез преместването на експозицията й в т.нар. "Български Лувър". Професорът посочи, че в момента Криптата е един от най-посещаваните и печеливши български музеи. "Криптата трябва да осигури посещаемост и на "Лувърщината", отбеляза Минеков и попита, "защо няма изготвена прогноза за посещаемостта на бъдещия музей". "Този "Квадрат" или "Лувърщина" няма дори предвиден паркинг. Ами, къде ще паркират автобусите, които се тълпят да влязат в "Лувърщината" и да видят класика Рашидов?", коментира Велислав Минеков. Той заяви още, че обявеното увеличение на бюджета на Министерството на културата няма да се отрази върху работата на културните дейци, а парите ще отидат за покриване на разходите по бъдещия "Лувър". По думите на Велислав Минеков, за да се осигури интерес към проекта на Вежди Рашидов, се подготвя и преместване на част от експозициите на Националната художествена галерия, независимо, че за нейната реставрация вече са били изразходвани пари по европейски програми.

"Това е "тънка" коалиционна политика между ГЕРБ и БСП". Така докторът по изкуствознание и член на Националния съвет на "Движение България на гражданите" Людмил Веселинов коментира обявеното намерение за преместване на Националния исторически музей в сградата на бившия ЦУМ в София, сега собственост на бизнесмена и лидер на БСП-Пловдив. Веселинов окачестви случващото се с българските музеи при управлението на Бойко Борисов като "музеен хаос".

В рамките на работата на новосъздадената към "Движение България на гражданите" Комисия за граждански контрол срещу злоупотреби с власт, Велислав Минеков и Людмил Веселинов разкриха, че от премахването на паметника на "Цар Освободител" на 5 септември 2012 г. до днес, по него не е извършена никаква реставраторска дейност. "Паметникът се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата - тенекеджия си изчуква колата. Паметникът е абсолютно зарязан, а около него е абсолютна кочина. Това е обидно и унизяващо за самия монумент". Така проф. Велислав Минеков коментира снимките на паметника на "Цар Освободител", направени на 5 октомври 2012 г. край софийското село Требич. "Паметникът трябва да престои по този начин известно време, за да се приберат едни пари, макар че за реставрацията са необходими точно два дена и половина и много по-малко от обявените 1,2 милиона лева", категоричен беше скулпторът. Според него, зад заявеното намерение за реставрация на паметника, всъщност се крие инвеститорски интерес за бъдещето изграждане на подземен паркинг, който да бъде отдаден на концесия на определена групировка. "Укрепването е пожелано от едни много добри хора, които възнамеряват да строят отдолу подземен паркинг, където ще си паркират колите депутатите, Столичната община и заможните хора. Този ремонт се прави, за да услужим на тези добри хора, които искат да печелят пари със страшна сила", посочи Минеков и изрази учудване, че нито една от организациите на русофилите в България не се е заинтересувала от съдбата на паметника. Като подчерта, че парите за ремонта на паметника на "Цар Освободител" са в пъти повече от необходимите, проф. Минеков, не изключи възможността да става въпрос и за прикрито финансиране на управляващата партия. "Това е вандализъм, причинен от държавата", категоричен беше Велислав Минеков. "Кой, как и защо взе решението краката на коня на "Цар Освободител" да бъдат отрязани. Така беше премахната сакралната същност на този паметник, за какъвто мечтаят доста европейски столици", коментира снимките и Людмил Веселинов.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа