Всеки се натиска да е чиновник в кризата

В разгара на финансовата криза, която за 4 години удари всички съсловия в частната сфера, държавната служба за много хора започна да изглежда като сладко островче на спасението. Тя е единствената, която дава защита от уволнение и куп безплатни привилегии, които компенсират недотам високите заплати. Въпреки че и този мит е доста остарял, в повечето институции се плаща добре и заплатите в държавния сектор за висшистите тръгват от около 700 лв., като най-често са около 1000 лв.

 

Заради огромния брой на чиновниците у нас от години битува мит, че всички те са държавни служители и всички се хранят от бюджета. Всъщност повечето от тях получават заплати от общинските бюджети или по пера, извън общата фискална рамка. Само до края на август обаче държавата е платила 3,3 милиона лева за хранилка на бюджетниците от всички институции, сочат неофициалните данни на статистиците. Това означава, че до края на годината сумата ще нарасне на около 5 млн. лева. По дефиниция бялата якичка не е като коя да е служба, а се ръководи от специален закон, уреждащ правата и задълженията.

 

Броят на държавните служители у нас обаче не е известен и ясна статистика за това не се прави. Едва няколко процента от хилядите чиновници у нас се ползват с привилегии от това, че са се заклели в името на държавата при постъпването си. Противно на всеобщото схващане, те не са просто бюджетници, както останалите. Общинари, служители на мандатни длъжности и наетите от службите на МВР и отбраната дори не влизат в определението за държавни служители.

 

Привилегиите обаче действително не са малко и поради тази причина напливът към такава работа от години е внушителен, но и белязан от шуробаджанащина. В условията на световна финансова криза тъкмо тези чиновници са най-защитени от повсеместните съкращения. „Това е най-примамливата причина човек да се закачи на държавната работа", коментира пред „Всеки ден" експерт по трудово право. По закон държавните служители получават нелоши обезщетения дори и ако се случи да се сблъскат с неприятни събития като например съкращаване на щата или дори на цялата структура, в която работят.

 

Взимат 6 брутни работни заплати накуп

 

Самите им месечни възнаграждения също са уредени със специален статут - докато в частния бизнес заплатите може да падат от година на година заради кризата, при чиновниците с рангове те се запазват най-малко на същото ниво, а в общия случай се увеличават по Нова година. Държавните служители са привилегировани и при получаването на кредити и лизинги. За тях важат и преференциални условия при лихвите. Отпускането на заеми пък става в мига, в който банката разбере, че насреща си има чиновник със заплата, гарантирана от бюджета. Банкерите не крият и че чиновниците на държавна служба най-рядко попадат в графата на длъжниците, за разлика от частниците, които заради съкращения увеличават значително дяла на лошите кредити.

 

Въпреки всички привилегии на работата си и държавната хранилка, чиновниците не спират с оплакванията и исканията си. Те настояват системата за израстване в йерархията да се подобри и да се ревизират ранговете. Сега за тях няма разлика дали служителят е първи младши или втори младши - заплатата не се влияе от издигането по йерархичната стълбица, а единствено от увеличение на общия бюджет. Това е и причината у нас все още да не е въведено ефективно атестиране на работата им.

 

Системата, по която белите якички се оценяват, е петобална - низходящо от 1 до 5 (най-ниска), а масово в Народното събрание, съда и някои агенции се получават двойки и тройки, т.е. средно ниво. Обикновено атестирането е нагласено между самите служители и рядко се стига до поставяне на ниска оценка. Единица пък се слага на практика един път в живота - за изключителни заслуги.Допълнителен бонус за чиновниците са парите заоблекло, храна и транспорт, които получават в повечето държавни служби. Освен това те са може би единствените, които гарантирано ползват пълния размер на платената си годишна отпуска, а с допълнителен труд или добри резултати могат да си докарат и още свободни дни отгоре. Така някои чиновници почиват близо 3 месеца годишно, като се сметнат и официалните празници. За сравнение в частния сектор у нас работниците почиват средно 20 дни в годината.

 

Не на последно място плюс за чиновниците е фактът, че те ще получават доста по-високи пенсии от колегите си в бизнеса, когато се пенсионират. Причината е, че държавата ги осигурява върху цялата им заплата, а и получават различни бонус точки за пенсия според резултатите в работата си и заслугите към работодателя си - Република България.

 

Балът по специалността е сред най-високите

 

В истински бой за чиновническата специалност „Публична администрация" се превръща от години кандидатстудентската кампания в големите университети. По повече от 75 души се бориха само за едно място в Софийския това лято. Вузът беше обявил прием за 40 души - 10 мъже и 30 жени, които да се обучават за държавни служители. Да се борят за тях, документи подадоха близо 3000 младежи. 403-ма от тях посочиха специалността като първо желание - 258 жени и 145 мъже.

 

Логично местата бяха заети още при първото класиране. Минималният бал за прием пък до последно падна едва до 25.71 при максимален 30. Това означава, че най-ниските оценки от приемните изпити, с които са влизали кандидатите за чиновници, са били „много добър 4,57". За сравнение прием в специалност „Софтуерно инженерство", която гарантира реализация в сектор със средна заплата 2300 лв., е ставал с бал 17,70 при максимален 24. Т.е. дори оценка „добър 3,90" е била достатъчна, за да учиш за инженер.

 


Плюсовете и минусите на държавната служба

 

+ Защита при уволнение или смяна на конюнктурата
+ Социалните и здравните осигуровки се поемат от бюджета
+ Право на годишен отпуск, допълнителен отпуск за ненормирано работно време и служебен отпуск за изпълнение на обществени задължения.
+ Бързо кредитиране и ниски банкови лихви
+ Безплатно обучение
+ По-високи пенсии
+ Безплатно облекло

 

- Минимален ръст на заплатата
- Шуробаджанащина и фиктивни конкурси за назначаване
- Неефективно атестиране според заслугите (масово получават добри оценки)
- Бавно изкачване по йерархията
- Забрана за втора работа
Автор: Екип "Всеки ден"

Станете почитател на Класа