И картофопроизводителите се стягат за протести

Картофопроизводители подготвят протест, ако държавата не отдели средства за развитие на сектора. Пред БНР председателят на Асоциацията на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов обясни една от причините българските картофи да са по-скъпи от вносните и каква опасност крие нелегалното внасяне на картофи.

Не са официални, но имаме сведения, че потеглят количества с фалшиви документи, с документи, които обслужват няколко пъти един и същи камион и постъпва такава стока. Това води не толкова до консумацията, защото когато минава на топлинна атака не е опасен, но когато останат количества и се засадят в нашите площи, това води до голям мащаб на заболяванията и изваждане площи от засаждане. Имаме на няколко места. Засега огнищата можем да кажем, че са поизгаснали, но постоянно наблюдаваме. Сега наблюдаваме последното огнище в Смолян да видим какво ще покажат изследванията за Смоленската община, посочи Каймаканов.

Схемите за национално доплащане на земеделските производители тази година предстои да одобри на днешното си заседание правителството.

Надяваме се да бъдат заделени достатъчно средства за подпомагане. Между 5 и 10 милиона ще бъдат достатъчни, за да започнем новия сезон. Знаем, че бюджетът няма да бъде достатъчен, но е добре някои нуждаещи се отрасли да бъдат подпомагани, особено зеленчуците.

Каймаканов каза още, че тази година картофоопроизводителите са в колапс. Добивите ни паднаха с 50 до 70 процента. Вместо обичайните между 150 и 200 000 тона, тази година ще подадем между 50 и 70 хиляди. Цената на картофите от чужбина идва от субсидиите, които получават колегите там и така постигат ниска себестойност. У нас тези компоненти са на много по-високи нива.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа