Български експерти обсъждат в Брюксел новата директива на ЕС за отворените данни

Шефове и експерти от IT сектора, софтуерния бизнес и неправителствени организации, университетски преподаватели, журналисти и блогъри от България са на двудневно посещение в Европейския парламент (EП) в Брюксел по покана на Ивайло Калфин, лидер на Делегацията на българските социалисти и зам.-председател на Комисията по бюджети в EП. В групата има представители на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Програма Достъп до информация, Фондация за Отворено Знание, Института за модерна политика, Центъра за публични политики и застъпничество, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", СУ „Св. Климент Охридски", УНСС и др. Те ще участват в конференция на тема „Достъп до обществените данни за прозрачност, знание и икономически растеж".
Събитието е организирано от Калфин, който е основен докладчик на ЕП по проекта за промяна на директивата на ЕС за повторна употреба на информацията от обществения сектор. Тя е известна и като директива за отворените данни. Съорганизатор на проявата е шведската евродепутатка Амелия Андерсдотер, член на групата на Зелените в ЕП.
"Държавната и общинските администрации събират огромни количества информация. Освен, че служи на тези структури, тази информация може да е полезна за гражданите и фирмите. Целта на директивата, предложена от Европейската комисия (EК), е да регламентира повторната употреба на тези данни - свободно или срещу минимално заплащане. Убеден съм, че това би облекчило живота на гражданите и би дало много нови възможности за бизнеса", счита Калфин. Директивата предвижда данните от обществените институции да се качват в интернет в машинно четим формат, за да са достъпни за обработка, анализ и създаване на мобилни приложения.
Според ЕК „освобождаването" на тази информация ще бъде нова златна мина за европейския бизнес, ще даде допълнителни възможности за работа на дребни и средни компании, разработващи софтуер за мобилни телефони, таблети и други електронни устройства. Предвижда се в обхвата на директивата за първи път да бъдат включени информационните бази на библиотеки, архиви и музеи.
Ивайло Калфин провежда разяснителна кампания "Цялата информация на държавата - в интернет" в България. Нейната цел е да разясни предложените промени в организацията на повторната употреба на публичната информация.


Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа