Близки на пациенти сами извозват кръвта, която даряват

Близки на пациенти са принудени сами да извозват кръвта, която даряват за свои роднини от град на град, съобщи bTV.



Преди седмица близък на Емилия Манова е настанен в болницата в Сандански. Необходимо е да му бъде прелята кръв. Роднините се съгласяват да дарят. Единственият кръвен център в областта обаче се намира на 50 км от болницата - в Благоевград. Емилия и близките на пациента се организират и отиват в центъра.

"С личен автомобил дойдохме, дадохме кръв, изчакахме да минат всички кръводарители, след около 10 минути ми извадиха хладилна чанта вътре с два сака кръв и два сака плазма, защото това беше искането на докторите и ни изпратиха да я занесем в Сандански в отделението”, разказва жената.

Така Емилия и роднините й пренасят на 50 км един литър кръв с частен автомобил, без да имат нужните познания за това как да го направят безопасно. Попитахме ръководството на благоевградската болница редно ли е това. Обясниха ни, че било инцидент.

„Кръвта се транспортира с транспорт от център за спешна и неотложна медицинска помощ, но явно в конкретния случай колегите, ако са потърсили такава помощ от филиала в Сандански, може би е имало някакво затруднение, защото знаете - невинаги има и свободни коли”, обяснява д-р Александър Костов - зам.-директор на МБАЛ – Благоевград.

Медиците обясниха още, че дори и при такова странно транспортиране на кръв опасност за пациента няма, защото преди кръвопреливането се правят необходимите изследвания на всеки дарен материал.

В болницата в Сандански обаче признават, че случаят съвсем не е изолиран, а това е практика. Нямат нужния ресурс от линейки и коли и затова молят близките на болните сами да пренасят кръвта от Благоевград.

Оказва се, че не само болницата в Сандански прибягва до транспортните услуги на близки на болните. И болниците в Петрич, Разлог и Гоце Делчев могат да се снабдяват с кръв единствено от Благоевград. И често това става само с помощта на поставените в безизходица близки на пациентите.

Copyright © CROSS Agency Ltd.

Станете почитател на Класа