Военната операция на Израел в Ивицата Газа продължава

Съветът за сигурност на ООН приключи извънредната си среща, която бе свикана заради израелската операция „Защитен стълб” в Ивицата Газа, без да приеме резолюция. След срещата израелският посланик в ООН Рон Просор заяви, че представителите на някои от страните в Съвета са подкрепили израелското право на самозащита и са осъдили безразборните атаки срещу цивилните граждани.
Посланиците на арабските страни окачествиха срещата като „безполезна”.
От своя страна, председателят на Съвета за сигурност заяви, че целта на разговорите не е била постигането на конкретно решение.
Срещата бе свикана по молба на арабските държави, които бяха обезпокоени от военната операция на Израел срещу Ивицата Газа. Напрежението в Близкия изток се засили, след като в сряда при израелски въздушен удар бе убит военен лидер на палестинското движение „Хамас”. В отговор палестинците изстреляха над 20 ракети срещу Израел. Същевременно, израелските военновъздушни сили проведоха серия удари по цялата територия на Ивицата Газа, като аргументираха действията си като операция срещу инфраструктурата на палестинските екстремистки групи.
В тази връзка Израел посочи, че е изпратил ясен сигнал на „Хамас” и е готов да разшири операцията си в Ивицата Газа в случай на необходимост. Това заяви в сряда израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на пресконференция.
„Днес изпратихме ясно послание на „Хамас” и на другите терористични организации. Ако е необходимо, сме готови да разширим операцията”, заяви Нетаняху няколко часа след смъртта на военния лидер на палестинската групировка, която управлява Ивицата Газа.
По-късно Ерусалим взе решение да даде зелена светлина пред свикването на военнослужещите от запаса в случай на необходимост, след като страната започна военни действия срещу бойците на палестинската групировка „Хамас” в Ивицата Газа.
По време на заседание е било решено да се даде разрешение на израелските сили за отбрана, в случай на нужда и с одобрението на министерството на отбраната, за свикване на запасняците.
Според говорителя на армията определени служители вече са получили нареждания, но засега няма обща призовка за военните от запаса.
САЩ подкрепиха Израел и правото му на самозащита, като осъдиха палестинските групи за ракетния огън срещу южната чат на еврейската държава. „Подкрепяме правото на Израел на самозащита и окуражаваме опитите за предотвратяване на цивилните жертви”, заяви говорителят на държавния департамент на САЩ.
„Категорично осъждаме ракетния огън от Ивицата Газа срещу Южен Израел и съжаляваме за смъртта и раняването на невинни израелци и палестинци при последвалото насилие”, заяви още говорителят.
По време на извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН посланикът на САЩ в ООН Сюзън Райс отново даде израз на подкрепата на Вашингтон към военния отговор на Израел срещу „ожесточените” атаки на „Хамас”. Въпреки че арабските представители призоваха Съвета да осъди атаките на Израел срещу Ивицата Газа, Райс заяви, че „няма оправдание за насилието, което „Хамас” и други терористични организации използват срещу израелския народ”.
Канада, която е близък съюзник на Ерусалим, също увери израелските власти в подкрепата си в палестинско-израелския конфликт, в рамките на който в сряда израелските военновъздушни сили извършиха множество удари над Ивицата Газа, убивайки военен лидер на палестинското движение „Хамас”.
„Мислим, че Израел има право да се защитава и да защитава гражданите си срещу терористичните заплахи”, заяви канадският външен министър Джон Беърд.
„Канада осъжда терористичната група „Хамас” и подкрепя усилията на Израел да противодейства на заплахите за мира и сигурността в региона”, добави министърът.
Заради конфликта израелският посланик в Кайро напусна Египет, след като президентът на страната Мохамед Мурси го привика на разговор по повод израелските удари над Ивицата Газа. Израелският посланик е напуснал Египет заедно с целия персонал на посолството.
По-рано Мурси нареди на египетското външно министерство да призове израелския посланик на разговор във връзка с израелската операция в палестинската територия. Освен това, държавният глава отзова египетския посланик в Израел.
Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази загрижеността си от ескалацията на насилието в Ивицата Газа. След среща с арабските си колеги в Рияд Лавров изрази безпокойството на Москва от развитието на събитията в Ивицата Газа.
„Трябва да се сложи край на всички актове на насилие”, заяви руският министър.
„Срамно е, че Близкоизточната четворка не успя да се обедини и да намери ясна позиция” за напрежението в израелско-палестинския конфликт, допълни Лавров.

Станете почитател на Класа