Новоизбраните конституционни съдии ще положат клетва днес

Очаква се новоизбраните конституционни съдии ще положат клетва днес. Все още обаче не е ясно дали и четиримата новоизбрани ще се включат в тържествената церемония. По закон тя трябва да се проведе най-късно седмица след гласуването на състава от парламента. Новите членове на Конституционния съд са Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента и избраните от Народното събрание - Анастас Анастасов, депутат от ГЕРБ и зам.- председателят на Върховния административен съд Венета Марковска. Преди дни съдия Марковска обяви, че няма да положи клетва, докато прокуратурата не провери обвиненията срещу нея за конфликт на интереси и търговия с влияние.
Церемонията по полагане клетва от новоизбраните и новоназначените за съдии в Конституционния съд ще се състои от 11.00 часа, в залата за открити заседания на Конституционния съд на Република България, бул. Дондуков № 1, V етаж.
Съгласно чл. 6, ал. 2 от Закона за Конституционен съд, клетвата се полага в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента на Република България и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.
След полагане на клетвата по чл. 6, ал. 1 от закона съдиите встъпват в длъжност.

Станете почитател на Класа