Бъдете готови за битката с грипа

Месеците септември и октомври, както и началото на ноември представляват най-подходящият период за поставяне на ваксина срещу грип. По това време грипните вируси все още не са се разпространили, благодарение на което организмът разполага с достатъчно време да изработи предпазни антитела.

Според статистиката всяка година между 5 и 15% от хората боледуват от инфекции на горните дихателни пътища. Данни на СЗО показват, че годишно регистрираните случаи на тежко заболяване от грип варират между 3 и 5 млн. Случая. Смъртните случаи в рамките на 12 месеца са около 250 хил. – 500 хил.

Само у нас около 2000 души умират в болниците от пневмония в хода на грип. Близо 7 на сто от жертвите на грипа са деца до една година, а 72% са хора над 60 години. Усложненията при болните от грип възникват най-често заради закъсняло противогрипно лечение и късно посещение на лекар.

Всяка година има циркулация на различни грипни вируси и това обуславя сезонните грипни емидемии, твърди проф. Червенякова, изпълнителен директор на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести – София. Тъй като вирусът се променя, той може да се измени дотолкова, че да стане причина за пандемии. Те от своя страна, успяват бързо да обхванат целия свят, тъй като се предават по въздушно-капков път и са всеобщо възприемчиви.

Самата клинична характеристика на грипната епидемия или пандемия се определя от циркулиращите грипни вируси. Ето защо заболяванията варират между такива, които варират леко, до много по-тежки форми, които е възможно да завършат със смърт.

Поради това специалистите съветват в първите 24 часа, в които усетим, че се разболяваме, да се консултираме с личния си лекар. Самолечение не се препоръчва, тъй като може да бъде опасно. Твърде често хората подценяват риска от усложнения и съпътстващи хронични заболявания и се обръщат към медицинско лице, когато проблемът вече е сериозен.

Медикаментите, които трябва да се приемат са противовирусни, а приемът им трябва да започне още в началото на болестта – в първите един-два дни, в които се проявят клиничните симптоми. Най-добре е да се обърнем към инфекционист, педиатър или терапевт, който е запознат с вирусите, типични за годината. Именно тези специалисти могат да преценят правилно от какви медикаменти се нуждае пациентът, така че да периодът за възстановяване да е възможно най-кратък.

Едновременно с това, рискът болестта да се утежни намалява, инфекцията се ограничава и не се разпространява. Не бива да забравяме, че освен противовирусни медикаменти трябва да останем няколко дни в домашни условия. Болният се нуждае от постоянен температурен режим, добър съд и храна, които да подпомогнат имунната му система.

Бъдете готови за битката с грипа
Стойте у дома на топло и щом усетите, че се разболявате, посетете веднага лекар, съветват от Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести
Лекарите смятат, че е важно болните от грип да останат у дома и да не посещават работното място, за да не заразяват околните и да не рискуват собственото си здраве.

По думите на проф. Червенякова грипът не е просто настинка, а е сериозно заболяване.

Това, което трябва да знаете за грипните заболявания, е, че започват с внезапно главоболие и болки в мускулите и ставите. Често болният има и много висока температура още от първия ден. Първите, които заболяват от грип, са децата в училищна възраст. 50 на сто от случаите на заразяване стават у дома в семейството, 25 на сто – в училище и 25% - на обществени места.

Важно е да се знае, че вирусът се предава основно по въздушно-капков път при кихане, кашляне и говорене. В детска възраст има възможност за предаване чрез предмети, по които има секрети от горните дихателни пътища на вече болен.

Веднъж предаден, вирусът може да зарази нови хора, когато те докоснат носа, устата или очите си. Времето на разпространяване е 6 до 10 дни след появата на първите симптоми.


Станете почитател на Класа