Осъдената на смърт в Судан бременна християнка се срещна със съпруга си

Американският гражданин, който се завърна в родината си Судан, за да спаси бременната си съпруга от смъртна присъда, разказа ужаса, който той е изпитал, когато е видял майката на децата си окована в килия, която тя дели с техния малък син. 27-годишната Мериям Ахия Играхим Ишах е обвинена в прелюбодейство за това, че се е омъжила за християнина Даниел Уани – суданец с американско гражданство, който живее в Ню Хампшир. Първоначално жената бе осъдена на 100 удара с камшик, защото съдът в Судан отказа да признае за легитимен брака й през 2011 година с Уани, защото я смята за мюсюлманка. Бременната в осмия месец жена, която има и син на 20 месеца, впоследствие бе осъдена на смърт по обвинение във вероотстъпничество.

Съдът в Судан смята жената за мюсюлманка, въпреки че тя е била отгледана от християни и отказва да приеме исляма, защото е покръстена. „Никога не съм била мюсюлманка. Отгледана съм като християнка", каза тя в съда. Ишаг е смятана за мюсюлманка от властите, защото баща й e суданец мюсюлманин. Жената обаче е била отгледана от етиопка християнка, след като била изоставена от баща си.

Краката й са оковани след обявяването на присъдата, те са се подули, разказва съпругът й. В понеделник 33-годишния Уани получи разрешение да посети за първи път жена си в килията, в която тя се грижи за малкия им син. Съдът не позволява на Уани да се грижи за собственото си дете, защото е християнин, а синът му, според закона, е мюсюлманин. Даниел Уани, натурализиран американски гражданин, твърди, че 20-месечният му син Мартин е роден в САЩ.

Говорител на Държавния департамент на САЩ отказа да потвърди, дали Мартин Уани е американски гражданин. По думите на Уани, когато той се е обърнал за помощ към Държавния департамент, той е бил помолен да осигури ДНК-доказателства за това, че момченцето е негов биологичен син. „Ще трябва да взема ДНК-образци в Хартум и да ги изпратя в САЩ за тестване. Представил съм свидетелство за брак и акта за раждане на детето, но вратата ми бе затръшната пред лицето", каза Уани за Morning Star News.

Съкрушеният съпруг добавя, че се е опитвал в миналото да кандидатства за виза за семейството си за САЩ, но американското посолство в Судан е отказало да му съдейства. „Синът ми е американски гражданин, който живее в затвор", е категоричен бащата.

Тина Рамирес, изпълнителен директор на неправителствената организация „Хардуайърд", бореща се за религиозна свобода по целия свят, каза пред „Мейл Онлайн": "Вчера Даниел е видял съпругата си, каза ни, че краката й са оковани и са се подули". „Първоначално му е било казано, че няма да му бъде позволено да я види, затова срещата е изненада. Било му е също казано, че ще му бъде позволено да вижда само сина си Мартин веднъж седмично", каза още Рамирес.

Адвокатът на двойката работи по обжалването на присъдата, докато международната общност се опитва да окаже натиск за освобождаването на 27-годишната бременна жена. Съдът постанови присъдата на жената да влезе в сила след раждането на детето й.

Станете почитател на Класа