От гимнастиката през глада и затвора до порното

В началото на новия век холандската гимнастика бе по-силна от всякога. Голямат звезда на тима бе Верона ван де Льор – вицешампион и неколкократна медалистка от Европейското първенство през 2002 година.

След като приключи състезателната си кариера обаче, животът й стана труден. Тя съди баща си, живя на улицата, дори влезе в затвора. През 2011-а пък се впусна в нова кариера, която поддържа и до днес – порното.

Скандали с Федерацията и семейството й прекратяват кариерата й

На 14, Верона спечели националното първенство, а две години по-късно се превърна в една от големите звезди на Европейското първенство. Холандката се опита да наруши доминацията на рускините, които бяха водени от Светлана Коркина.

16:26Защо пламна войната между жените на Варди и Рууни?

На първенството на континента Ван де Льор спечели повече медали от Коркина – пет на четири, но така и не взе злато. Спечели едно сребро и два бронза на отделните уреди. Остана втора и на съчетаното, както и в отборното класиране. Докато рускинята си тръгна с три злата, като спечели титлата в отборното и на успоредка, както и в отборното.

Шест месеца по-късно холандката спечели сребро на земя и на Световното първенство, а в родината си бе обявена за спортист №1. Всичко изглеждаше подредено за нея по пътя й към Олимпиадата през 2004 г. Но Ван де Льор не отиде в Атина. На Световното през 2013-а бе резерва в холандския отбор. „Лалетата“ се провалиха и спечелиха само две квоти за Игрите. Верона, която вече не бе на обикновеното си ниво, не получи нито една от тях.

 

 

Ван де Льор се замеси в скандал с Федерацията и със семейството си. По думите й, никой не е зачитал желанията й. Холандия се е нуждаела от медали, а семейството й – от пари.

„Образът на сладката гимнастичка в очи като на Бамби бе създаден от хора, които имаха интерес от това. Трябваше да печеля медали за страната си – това беше приоритетът. Но никой не го интересуваше какъв човек съм аз. Станах продукт на Федерацията, родителите си и всички, които имаха интерес от мен. Но не осъзнавах, че тези хора не ги е грижа за мен като човек, след като напуснах гимнастиката“, казва Верона в интервю.

Родителите й я изритаха от вкъщи, лежа в затвора за изнудване

След като напуска спорта, Ван де Льор бързо се забърква в неприятности. През 2009 година съди баща си за това, че не разпределя парите й правилно. Според версията й, той е управлявал всички нейни приходи от наградни фондове и спонсори. Баща й контрира със собствено обвинение, че приятелят на дъщеря му го е нападнал с бухалка. Но Верона печели и съдът отсъжда баща й да й върне 62 хиляди евро.

Но скандалът не приключва до тук. Един ден, когато се прибира вкъщи, разбира, че ключалките на вратите са сменени. Семейството й я изритва и тя остава на улицата. Очевидно, парите бързо са свършили, защото Ван де Льор остава бездомна и прекарва нощите си в кола на паркинг. Храни се от безплатните мостри по супермаркетите, след което влиза и в затвора.

 

 

През 2010-а Ван де Льор е арестувана по подозрение в изнудване. Натъкнала се на двойка, която се целува в парка. Верона решава, че двамата имат тайна връзка и решава да ги снима. След това ги изнудва за три хиляди евро. Но двойката отива в полицията.

Властите бързо конфискуват лаптопа й, където откриват две видеа и 144 снимки с детска порнография. При обиска на колата се натъкват и на нерегистирано оръжие. Ван де Льор признава за изнудването, но отрича снимките и видеата да са нейни. Обяснява, че компютърът се ползва от няколко човека.

Прекарва 72 дни в затвора, през които признава, че дори е обмисляла самоубийство.

Влиза в порното и говори за проблемите на гимнастиката

През 2011-а решава да се издържа с интимни видеа, като се снима с уеб камерата. Печели по 70 цента на минута, докато пуска видеа на живо гола от стаята си.

 

 

Бързо осъзнава, че в този бизнес има пари и започва да снима и порнографски филми. Впоследствие стартира свой сайт, в който могат да се открият не само видеа и снимки, но и различни артикули, която тя продава – бельо, обувки с висок ток и дори гимнастически трика.

За Верона новата й професия не е много по-различна от тази на гимнастичка. „Като гимнастичка отново всички ме гледаха. В допълнение, всеки ден ставаш обект на сексуално насилие и поведение просто защото си момиче, което си разтваря краката широко на публично място.

 

Ако хората, които ме съдят, знаят какво се случва в гимнастиката, щяха да се замислят, преди да казват, каквото и да било. Хората пред компютъра могат да са същите, които са в залата. Честно казано, не виждам разлика между това да си спортист и сегашната ми работа.“

В интерес на истината, в последните години се заговори усилено за зверствата, които се случват в гимнастиката. Лекарят на олимпийския отбор на САЩ Лари Насър бе осъден на 175 години затвор за сексуално посегателство на 332 момичета, а Щатският университет в Мичиган, към който работи Насър, трябва да заплати 425 милиона евро на жертвите.

Въпреки всичко, 33-годишната Верона продължава с бизнеса си и изглежда се справя доста добре. В началото на 2020 година пък ще излезе и автобиографията й „Simply Verona: Breaking All the Rules” („Просто Верона: Да наруши всички правила“). Очаква се да бъде интересно четиво.

 

Станете почитател на Класа