Генка Шикерова пред студенти: Останах в bTV, за да забременея

В началото на седмицата Българският Хелзинкски комитет връчи традиционните награди за принос към правата на човека. Журито присъди големия приз „Човек на годината" 2019 на трите номинирани журналистки Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова.

По същото време Генка Шикерова бе гост - лектор в Нов български университет, където разказа за премеждията си при нейните разследвания и коментира ситуацията с медиите у нас. Студентите, изучаващи журналистика, й зададоха няколко въпроса, но на някои от тях тя отговори с мълчание.  Ето и въпросите, на които Шекерова все пак отговори: 


- Опасно ли е да си разследващ журналист в България?

- На мен ми бяха запалили двете коли, не е много приятно. Също така не е много приятно да те следят, да снимат теб и децата ти. И в същото време да разбираш, че ти не можеш да се защитиш по никакъв начин. Мен периодично ме следят, това го разбирам по снимки, които излизат в определени сайтове – папарашки. През юни бяха публикувани снимки с децата ми, къде учат, как се казват.

- Как е възможно в България да си разследващ журналист и същевременно да си запазиш моралните ценности ?

- На първо място е моралът, който е личен. Каквато и кариера да градите, ще е на базата на този морал. На мен са ми предлагали пари и допълнителна заплата, всякакви изкушения. Аз не съм приемала и няма да приема, но заради това журналистическият труд трябва да бъде добре платен, защото журналистите са будната съвест в обществото.

- Как бихте мотивирали бъдещи журналисти като нас да се занимават с тази професия?

- Ентусиазъм!

- Защо преди години имаше толкова голям отлив на журналисти от Би Ти Ви към Нова телевизия ?

- Това беше през 2013 година, тогава натискът беше наистина голям. Това беше годината, когато Анна Цолова и Виктор Николаев бяха поставени пред избор и отидоха в Нова телевизия. Аз останах в Би Ти Ви, защото имах план да забременявам и не беше уместно за местене. Тези, които останахме, трябваше да гребем, за да не потъне корабът, защото бяха много трудни години тогава. След това аз също отидох в Нова телевизия, защото там вече бяха отишли всички от стария ни екип в Би Ти Ви. Именно това беше моят мотив да се преместя.

Станете почитател на Класа