9 неочаквани турски навици

Много чужденци обичат да си почиват в Турция, някои семейства идват там всяка година. За да намерите общ език с местното население, трябва да знаете техните особености и навици: това ще помогне да се избегнат редица неудобни ситуации. Ето някои от най-необичайните навици на турците.

 

 

 

 

 

1. Най-често проблемите възникват поради жест, популярен в много страни: когато палецът и показалецът са сгънати в пръстен. Американците и много други демонстрират съгласие по този начин - ОК, но турците имат свое тълкуване. За тях това е смъртна обида, така че се въздържайте от този общоприет знак, дори и в кореспонденцията.


Турската азбука почти напълно повтаря латинската, но тя няма буквите Q, W, X.

 

2. Неприлично е жените да произнасят турската дума „Евала“, но мъжете я използват постоянно, завършвайки разговора. От мъж това е благодарност и довиждане, като същевременно пожелавате късмет.

 

3. На турски език има поговорка - „не пускай челюстта си“. Такъв съвет може да ви се даде, ако сметнат, че говорите твърде много.

 

4. Всяка страна на света в Турция има свой собствен цвят: север - черен, юг - червен, източен - син, запад - бял. Средиземно море се счита за западно, затова се нарича Бяло.

 


 

5. Фризьорите са ясно разделени на женски и мъжки. В тях, както в баня, родителят от съответния пол трябва да доведе детето. Майката има право да идва със сина си при мъжки фризьор, само ако детето няма баща.

 

6. Може би смятате, че изпитът е твърде сериозен тест, тъй като броят точки определя шансовете за влизане в университет. И така, турците са все по-готини: с изключение на изпитите, всички училищни оценки от 5-ти клас се вземат предвид.

 

7. Подходът за създаване на семейство е не по-малко сериозен: можете да се ожените само след представяне на медицинско свидетелство, след като сте преминали тестове за ХИВ, хепатит и рентген.

 

 

8. За сватбата се дава само злато и като цяло цялата церемония очевидно има финансов уклон. Монети и медали от благородни метали върху яркочервени панделки са окачени на роклята на булката.

 

9. Когато децата се раждат в семейство, също не е като в повечето други страни. Първите 6 месеца не им режат ноктите. Щом бебето е на шест месеца, трябва да вземе монети от джоба на баща си. Това е един вид ритуал за бъдещото му благополучие. За парите, получени от пеленачето, щастливият баща, разбира се, като добави малко, купува лакомства за приятели. И  най-накрая започват да режат ноктите на детето.

Станете почитател на Класа