3 особености на секса след раждането

3 особености на секса след раждането
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    13.07.2020
  • Сподели:

След раждане много жени дори не искат да мислят за секс и това съвсем не се дължи на препоръките, които им е дал лекарят.

 

Идеята за възобновяване на интимния живот повдига много въпроси: дали усещанията ще бъдат същите, ще бъде ли болезнено и възможно ли е отново да забременеете. В резултат на това партньорът ви се сърди, а вие отново се потапяте в денонощните грижи за бебето. 

Възстановяването след раждане отнема около 6-8 седмици. През това време, разбира се, сексът е противопоказан.

Преди да решите отново да сте интимни с партньора си, е добре да посетите гинеколога си. Той ще ви направи преглед с видеозон и ще каже дали сте готова да се върнете към нормалния си полов живот.

 

Добре е да знаете, че когато започнете отново да правите секс, можете да се сблъскате с редица проблеми.

На първо място, както вече споменахме, е липсата на желание. След раждането при много жени либидото пада. Това се дължи на грижите покрай бебето, преумората, постоянната липса на сън, както и комплексите заради външния вид.

Разбира се, ако не сте спортували по време на бременността и сте качили 20 кг, е много малко вероятно да възвърнете предишната си форма след месец. Но не е нужно да слагате бариери и да трупате комплекси, всичко ще се оправи с времето.

 

Тук голяма помощ може да ви окаже вашата половинка, която да се заеме с част от домашните ви задължения, да ви помага в грижите с бебето, за да може да се отпуснете, да възстановите силите си и да възвърнете желанието си за интимни отношения.

Създайте атмосфера, в която ще се чувствате комфортно: приглушена светлина, секси боди, което да прикрива недостатъците ви, любим парфюм...

Тези дребни неща ще окажат голямо въздействие върху сексуалното ви желание. И не забравяйте: партньорът ви се нуждае от вашето внимание точно толкова, колкото и преди появата бебето!

 

Болката и сухотата по време на секс също е сред често срещаните проблеми, с които една родилка може да се сблъска. 

След раждането хормоналният фон на жената се променя драстично. Нивото на женския хормон естроген, който е отговорен за производството на естествен лубрикант за вагината, намалява рязко. Следователно сексът може да донесе на жената дискомфорт и болка.

Това не трябва да ви притеснява! С течение на времето този проблем ще изчезне от само себе си, а докато това стане, можете да използвате специални смазочни материали. Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е съставът и противопоказанията, свързани с кърменето. 

 

Друг момент, който може да причини болка и дискомфорт по време на секс, са шевовете, които са ви направени след раждането или цезаровото сечение.

С времето този дискомфорт също ще изчезне, но дотогава е най-добре да избирате пози, които не оказват силен натиск върху шевовете и ви причиняват минимален дискомфорт.

Можете също така да се консултирате със специалист. Той ще ви препоръча лекарства за възстановяване на тъканите и резорбция на белезите.

 

Доста разпространено е мнението, че докато жената кърми, няма как да забременее, защото това е един вид природна контрацепция. Уви, това не е така!

За да сработи този метод, трябва да съвпадат няколко много важни условия: след раждането да са минали не повече от 6 месеца; бебето да е само на кърма; детето да суче на всеки 3 часа, а през нощта - на интервали, които не превишават 6 часа; менструалният ви цикъл не се е възстановил. 

Затова, ако не планирате друга бременност толкова бързо, изберете надежден метод за контрацепция.

Презервативът е един от най-надеждните и безопасни методи. Прекъснатият сексуален контакт, уви, не е надежден метод за контрацепция.

 

Що се отнася до спиралата или други контрацептиви, е необходимо да се консултирате с вашия гинеколог. Взимайки предвид индивидуалните ви особености, ще ви посъветва за най-оптималния вариант.

Станете почитател на Класа