Продават козметични продукти за дезинфектанти

Продават козметични продукти за дезинфектанти
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    06.08.2020
  • Сподели:

Здравните власти у нас установили над 100 козметични продукта, които били представени за дезинфектанти без да имат такива функции. Пратени са писма от МЗ до 48 часа да спре разпространението им като дезинфектанти. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на уебинар, организиран от Националната пациентска организация.

Важно е да се знае, че дезинфектантът трябва да съдържа поне 70% спирт, да е течен, а не гел, защото течността по-лесно достига до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.

Купувачите да гледат на етикета дали препаратът е регистриран в МЗ и номера на разрешителното.

Данни за производителя могат да бъдат намерени на електронната страница на МЗ

Всеки дезинфектант, който е в търговската мрежа, задължително трябва да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. В България тези препарати са на разрешителен режим. Експертен съвет по биоциди към МЗ преценява дали отговарят на европейските изисквания, дали съдържат забранени химикали, ефективни ли са, адекватни ли са указанията за употреба. Досега годишно в съвета се получавали по 60 до 80 заявления за пускане на пазара, но от началото на годината постъпили над 200, обясни доц. Кунчев.

Докато не се открие ваксина или лекарство срещу заразата, дезинфекцията и носенето на маски са най-ефикасното средство за предпазване, коментира доц. Кунчев.Тъй като заразата е въздушно-капкова, от съществено значение е проветряването на помещенията.

"Въпреки широката кампания за предпазване от COVID-19, напоследък хората буквално пренебрегват не само социалната дистанция и носенето на маски, но дезинфекцията, която е жизненоважна на фона на предстояща втора вълна на коронавирус", коментираха здравните експерти по време на уебинара.

"Това, от своя страна, заплашва човешки животи - не само на възрастните и на хората с хронични заболявания. Наблюдава се по-лесно предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни случаи и на тези, които подлежат на лечение. Има тенденция на нарастване на новооткритите случаи и това е резултат от масовото неспазване на мерките", коментира председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

Станете почитател на Класа