Така изглежда кораб, разрязан заедно с 4200-те коли на борда

Американският портал Jalopnik публикува снимки от първия етап от рециклирането на кораба MV Golden Ray, който се преобърна край бреговете на Брънзуик, щата Джорджия, през септември 2019 г. с 4 200 нови автомобила в трюмовете, предават световните осведомителни агенции.

 

 

Съдът е разрязван на части заедно с товара с помощта на гигантски верижен трион.

 

 

 

 

 

Изваждането на автомобилите се оказало прекалено сложно и скъпо. Затова било взето решение колите също да минат "под ножа" и да бъдат претопени заедно с парчетата от кораба.

 

Малко преди да заседне в плитчина и да се обърне скоро след потеглянето си от Джорджия, MV Golden Ray бил натоварен основно с автомобили Hyundai и Kia. На борда обаче има и доста пикапи Chevrolet и Ram.

 

 

 

 

 

 

Самият трион, с който разрязват кораба, прилича на мостов кран, "стъпил" на две баржи. Versabar VB-10000 е произведен през 2010 г. за извеждане от експлоатация на нефтени платформи и може да вдига до 7 500 тона. Всяка от плаващите платформи има по четири двигателя, които я позиционират. Стоманената режеща верига се движи със скорост 2 метра в минута. MV Golden Ray ще бъде разрязан на осем секции с тегло между 2 700 и 4 100 тона.

 

 

Станете почитател на Класа