Първата в света ферма за октоподи буди сериозни тревоги

Първата в света ферма за октоподи буди сериозни тревоги
  • Публикация: 
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

План за изграждане на първата в света ферма за октоподи създава сериозна загриженост сред учените за благосъстоянието на тези интелигентни същества, предаде Би Би Си.

В съоръжението, разположено на испанските Канарски острови, ще бъдат отглеждани около милион октоподи годишно за храна, става ясно от поверителни документи, до които медията получи достъп, пише БТА.

Октоподи никога не са отглеждани при подобни условия, а някои учени определят като "жесток" метода, който ще се използва за умъртвяването на екземплярите. Това ще става с ледена вода. Испанската мултинационална компания "Нуева песканова", която стои зад плановете, отрича, че октоподите ще страдат.

Животните, уловени в дивата природа с помощта въдици, капани и други средства, се консумират по целия свят, включително в страните в Средиземноморието, в Азия и Латинска Америка. Надпреварата за разкриването на тайната за отглеждането им в плен продължава от десетилетия. Трудно е, тъй като ларвите ядат само жива храна и се нуждаят от внимателно контролирана среда. Компанията "Нуева песканова" обяви през 2019 г., че е постигнала научен пробив.

Възможността за интензивно отглеждане на октоподи вече доведе до съпротива: законодателите в американския щат Вашингтон предложиха забрана на тази практика преди да е дадено началото ѝ. Плановете на "Нуева песканова" предвиждат октоподите, които по принцип са самотни животни и са свикнали с тъмното, да бъдат държани в резервоари с други себеподобни, понякога на постоянна светлина. Екземплярите от вида octopus vulgaris ще бъдат настанени.

 

Етични проблеми

Краят на живота им ще настъпи с поставяне в контейнери с вода, чиято температура е минус три градуса Целзий, става ясно от документите. За момента няма въведени правила за хуманно отношение, тъй като октоподите никога преди не са били отглеждани за търговски цели. Проучванията обаче показват, че този метод за умъртвяване при рибите причинява бавна, стресираща смърт.

За да снабди пазарите, включително САЩ, Южна Корея и Япония, "Нуева песканова" иска да произвежда 3000 тона октоподи годишно. Това се равнява на около един милион животни, като около 10-15 екзепмляра ще живеят на всеки кубичен метър резервоар, казват експерти, подробно запознали се с плановете. Фирмата изчислява в своята документация, че "смъртността ще е 10-15 процента". Джонатан Бърч, доцент в Лондонското училище по икономика, направи преглед на повече от 300 научни изследвания. Според него те показват, че октоподите изпитват емоции като болка и удоволствие.

"Голям брой октоподи никога не трябва да са заедно в непосредствена близост. Това води до стрес, конфликти и висока смъртност", казва той.

В дивата природа октоподите са доста пъргави ловци. "Нуева песканова" предлага отглежданите животни да бъдат хранени с промишлено произведен сух фураж, получен от " отпадъци и странични продукти" от вече уловена риба. Резервоарите ще се пълнят с морска вода, доставяна по тръбопроводи от съседен залив. Съоръженията ще бъдат с различни размери в зависимост от фазите на живота на октоподите, като солеността и температурата строго ще се контролират. Първоначалното потомство от 100 октоподи - 70 мъжки и 30 женски - ще бъде взето от изследователски център в Галисия, Северна Испания. В плановете се посочва, че компанията е постигнала ниво на "опитомяване" на видовете и че те не "показват важни признаци на канибализъм или конкуренция за храна". Учени призовават властите на Канарските острови да блокират изграждането на фермата за октоподи. Засега няма отговори на изпратено запитване.

Всяка година се улавят около 350 000 тона октоподи - повече от 10 пъти повече спрямо количеството от 1950 г., което оказва натиск върху популацията.

 

Станете почитател на Класа