Вечният президент

За пети пореден път беларусите избраха Александър Лукашенко за свой президент. Изборите бяха театрална постановка по изпитаната съветска рецепта, твърди в коментара си Юрий Решето.

 

Каква изненада! Бащицата, както наричат Лукашенко в Беларус, остава президент на всички беларуси. Той спечели изборите с над 80 процента от гласовете. Тази победа ме връща назад в детството. Също като Лукашенко и аз съм роден в Съветския съюз. И днес, 40 години по-късно, се чувствам върнат назад във времето, когато комунистите също печелеха добре режисираните си избори с над 80 на сто. Виждах същите празнично украсени автомобили, със същите високоговорители, призоваващи хората по полупразните улици на Минск да гласуват. Гледах същите телевизионни репортажи по държавната телевизия, които хвалеха предполагаемите успехи на бащицата, който управлява от над две десетилетия. Виждах същите магазини в близост да избирателните секции, които съблазняваха минувачите с ниски цени. Гледах същите рок-концерти, организирани от благодарност за всеки подаден глас от народа. Развети знамена, възгласи "ура" и фойерверки в нощта след изборите.

Чудесно недемократични

И колкото чудесно организирани и режисирани по съветски, толкова и чудесно недемократични бяха тези избори. Да, имаше и опозиция. Цели трима кандидати. Слаби и непознати. Да, те имаха възможност да се изявяват по телевизията, но само с предварителна заявка и в негледаемо телевизионно време. Да, имаше и няколко хиляди демонстранти в центъра на Минск, но само за няколко часа.

И беларуският закон, според който, хората можеха да гласуват предварително още от 6 октомври, без да назовават уважителни причини, помогна на Лукашенко да събере неконтролирано още гласове. Нито един международен наблюдател не можеше да контролира подадените гласове, тъй като наблюдателите от чужбина пристигнаха в Беларус чак на 8 октомври. А дотогава бяха подадени и някак си преброени почти 20 процента от гласовете. В интерес на истината трябва да кажем, че опозицията също направи грешки. Тя не издигна общ кандидат, нямаше никаква обща стретегия и бе твърде лоялна към правителството.

И така вездесъщият бащица Лукашенко си остава вечният президент на беларусите. И след едни нечестни избори Беларус си остава една недемократична страна в центъра на Европа.

Изненада ли? Каква ти тук изненада!
DW

Станете почитател на Класа