Франция обяви война на ИД

Франция обяви война на ИД
  • Автор:  Е. Лилов (ДПА, АФП, РТР)
  • Дата:  
    16.11.2015
  • Сподели:

Открит е втори автомобил на атентаторите от Париж, които в петък вечерта са действали разделени на три групи. Възможно е двама от тях да са проникнали

в ЕС като бежанци от Сирия.

 

 

Във Франция е бил открит и втори автомобил на атентаторите, използван от тях при две от серията нападения в Париж в петък вечерта. С колата, черен Сеат, са се придвижвали нападателите, застреляли общо 24 души в едно кафене и един ресторант. Тя е била открита в едно източно парижко предградие. Находката повдига въпроса за това, че е възможно най-малко един от терористите да е успял да избяга и все още да е на свобода. Преди това беше открита и друга кола, използвана от атентаторите. Тя е била оставена недалеч от мястото на най-кървавото нападение - в концертната зала "Батаклан" с повече от 80 убити.
Разследва се също възможна бежанска връзка в нападенията: един от атентаторите е носел със себе си сирийски паспорт, с който, по данни на гръцките власти, в началото на октомври в Гърция е бил регистриран бежанец, пристигнал от Турция. Засега остава неясно през кои други страни след това е преминал въпросният бежанец, за да стигне до Франция. Междувременно гръцкото държавно радио (ERT) съобщи, като се позова на полицейски източници, че е възможно и втори от атентаторите от Париж да е бежанец, влязъл на територията на ЕС от Турция в Гърция.

Първи арести

Френската полиция е започнала да разпитва бащата и брата на един от извършителите на атентатите в Париж, които в петък вечерта убиха най-малко 129 души и хвърлиха в шок не само Франция. Арестите са били извършени след обиск в жилището на 29-годишния Омар Исмаил Мостефай, участвал в групичката, нападнала концертната зала "Батаклан". Общо шестима негови родственици са били задържани за разпит. Мостефай е французин с криминално минало, който е бил известен на службите. Той е един от двамата атентатори, които се самовзривиха при щурмуването на залата малко след полунощ. Третият терорист от тази група беше застрелян от полицията.

Общо седем души са участвали в атентатите - и всички са мъртви, обяви прокурорът на Париж Франсоа Молин. Те са действали разделени на три групи, били са въоръжени с автомати "Калашников" и са имали колани с прикрепени към тях експлозиви. Шестима от заговорниците са се самовзривили, а седмият е бил ликвидиран от полицията.
[След атентатите в Париж беше засилен контролът по границите на страната]

След атентатите в Париж беше засилен контролът по границите на страната

Освен роднини на Омар Мостефай, задържани във Франция, в Белгия са били извършени арести на още няколко души. Те са били задържани след полицейска операция в Брюксел. Един от тях е бил в петък вечерта в Париж, оповестиха от прокуратурата, но без да дават други подробности. Френските следователи са поискали съдействие от властите в Белгия по общо четири случая, един от които е свързан с открития недалеч от "Бетаклан" автомобил с белгийски регистрационни табели.

"Франция е във война"

Френското правителство обяви, че е решено да преследва с всички възможни средства джихадистите и че френските въздушни удари срещу позиции на ИД в Сирия ще продължат. Президентът Франсоа Оланд и премиерът на страната Манюел Валс обявиха война на терористите. Пред телевизия TF1 френският министър-председател заяви: "Да, ние сме във война", а в Туитър написа, че Франция ще спечели тази война.

Нападенията в Париж са най-кървавата серия от терористични атентати в Европа от над 10 години. През март 2004 г. ислямистки екстремисти взривиха самоделни бомби в пътнически влакове в Мадрид. Тогава загинаха 191 човека, а близо 2 хиляди бяха ранени. Атентатите в Париж идват 10 месеца след нападението в редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо" с 12 жертви.

Заплахата не е преминала

В интернет се появи декларация, с която "Ислямска държава" поема отговорност за терористичните атентати в Париж. В нея се посочва: "Една група верни бойци от Армията на халифата нападна столицата на разврата и порока". Нападенията в Париж били само "първата капка дъжд", се казва още в предупреждението.

Междувременно САЩ се ангажираха да подпомогнат френските разследващи органи с оперативна информация. А Интерпол създаде "кризисна група за бързо реагиране", която да разкрие бързо отговорните за нападенията в Париж.
DW

Станете почитател на Класа